h i r d e t é s

Félezer potenciális iszlamista terroristát tartanak nyilván Németországban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Félezer potenciális iszlamista terroristát tartanak nyilván Németországban

2017. május 04. - 18:05

Összesen 657 potenciális iszlamista terroristát tartanak nyilván Németországban, ami növekvő tendenciát mutat a korábbi számadatokhoz képest – közölte a Neue Osnabrücker Zeitung című lap. - írja a pestisracok.hu.

Forrás: pestisracok.hu

A német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) adataira hivatkoztak. A potenciális iszlamista terroristák csaknem fele jelenleg is Németországban tartózkodik, sokuk ellen rendőrségi eljárás folyik és mintegy százan közülük börtönbüntetésüket töltik éppen.

Január végén a biztonsági erők körülbelül 570-re tették azoknak a “veszélyes elemeknek” a számát, akik a hatóságok meglátása szerint képesek lennének valamilyen erőszakos terrorcselekmény elkövetésére.

A növekedés nagymértékben megfelel a német hatóságok új kockázatelemzési rendszere által becsültekhez képest.

Az új rendszert a tavaly decemberi berlini merényletet követően vezették be, amikor a tunéziai Anis Amri 12 személy halálát okozta, miután egy kamionnal a tömegbe hajtott az egyik berlini karácsonyi vásáron.

A BKA mutatói szerint a szíriai konfliktus 2011-es kezdete óta megnégyszereződött a potenciális iszlamista terroristaként nyilvántartott személyek száma.

A most közölt számokhoz további 388 “érintett személyként” bejegyzett iszlamista tartozik, akikről a hatóságok azt feltételezik, hogy potenciális együttműködőként vagy segítőként lépnének fel egy esetleges terrorcselekmény elkövetésekor.

Habár a most közzétett számok növekvő tendenciát mutatnak, eközben csökken azoknak az iszlamistáknak a száma, akik német útlevéllel érkeznek Szíriába vagy Irakba, hogy ott az Iszlám Állam soraiban harcoljanak.

Az újság a BKA adataira hivatkozva arról számolt be, hogy a különböző becslések szerint az elmúlt két évben több mint 920-an vállalkoztak az említett út megtételére Németországból, és mintegy 70-en közülük álltak azóta harcba, vagy részesültek kiképzésben a dzsihadista terrorszervezet által.

A hatóságok feltételezései szerint a több mint 920 személy közül körülbelül 145-en vesztették életüket a szíriai vagy iraki harcokban.

pestisracok.hu

 


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s