h i r d e t é s

Felére csökkent az érdeklődés a pedagógus pálya iránt hat év alatt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Felére csökkent az érdeklődés a pedagógus pálya iránt hat év alatt

2023. január 25. - 15:47

2016 óta folyamatosan csökken azoknak a száma, akik a tanári pályát választják.

A kép illusztráció! - Forrás: Alfahír

Tavaly már csak majdnem feleannyian jelentkeztek pedagógus képzésre, mint 2016-ban. Ez a hrportal.hu összesítéséből derült ki.

Korábban is volt egy visszaesés, amikor 2004 és 2008 között folyamatosan csökkent a tanárjelöltek száma. Azonban a mélypontot követően, ha nem is töretlenül, de 2016-ig dinamikusan emelkedett a pedagógus képzésre jelentkezők száma.

Azt is meg kell azonban jegyezni, hogy évről-évre a jelentkezőknek csak durván a felét veszik fel a tanintézményekbe. Így 2016-ban a több mint 20 ezernyi felvételizőből csak 10167-en nyertek felvételt.

2022-ben azonban a csúcsidőszakhoz képest majdnem feleannyian jelentkeztek csak és közülük is kevesebb, mint 6500-an jutottak be a főiskolákra és egyetemekre.Pedagógusképzésre jelentkezők és felvettek száma, 2001-2022. - Forrás: MTI

Ugyanakkor a Pedagógusok Szakszervezete szerint mind égetőbb a tanár hiány az iskolákban. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke, az InfoRádióban elmondta, hogy az országban számos olyan település van, ahol szaktanár híján már nem lehet megoldani szakos oktatást. Sőt a szakszervet adatai szerint az általános iskolákban minden ötödik tanárnak nincs is pedagógus végzettsége.

Hétfőn egyhetes országos sztrájk kezdődött a szakszervezetek felhívására az iskolában. (Infostart)


Kommentelne? Kattintson ide!