h i r d e t é s

Esztergom csodájáról, a világító kerékpárútról

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Esztergom csodájáról, a világító kerékpárútról

2020. október 22. - 07:25

 

Néhány napja megtelt a sajtó Esztergommal és végre nem valami botránnyal került a „Dunakanyar fővárosa” a hírekbe, hanem az első magyar világító kerékpárúttal.

Fotó: Magyar Közút / Instagram

Több, mint egy hónapig készült a talán 200 méter hosszú szakasz, amely speciális, a sötétben 5-6 órán át világító burkolatot kapott.

A világító kerékpárút kék fényben izzik az éjszaka sötétjében, így közvilágítás nélkül is biztonságosan közlekedhetnek a kerékpárosok.

A Magyar Közút közvilágítás nélküli útszakaszok "fokozott optikai vezetésével" kísérletezik, melynek révén elsősorban veszélyes gyalogátkelők, kerékpárutak, sávjelzések, járdák, sarokkövek, negyedkövek és lassítószigetek biztonsága növekedhet.

A cég munkatársai hétfőn egy esztergomi kerékpárúton alkalmaztak először fotolumineszcens boroszilikát anyagú, gyantába ágyazott szemcséket. Ezeket napközben feltölti a nap fénye, így a velük kezelt útfelület később mintegy 5-6 órán keresztül világít a sötétben.

A kísérleti útépítés kezdetén négy kérdést küldtünk a Magyar Közútnak; „1.  A tábla szerint "kísérleti útépítést" végeznek a kerékpárút egyik szakaszán? Ez mit jelent? 2. Mi alapján választották ki az útszakaszt? 3. Meddig tartanak a munkálatok? 4. Mennyibe kerül a beruházás?, de ezekre a mai napig nem érkezett válasz. Így kénytelenek voltunk saját magunk megválaszolni mindet ebben a cikkben.

Most, hogy elkészült, már a második kérdésre is pontosabb választ tudunk adni, a Magyar Közút nélkül is. Szeptember 14-én azt írtuk, hogy azért erre a szakaszra esett a választás,mert a munkagépekkel ez a kerékpárút-szakasz közelíthető meg a legkönnyebben”. Ez most is igaz, közben elkészült a világító burkolat. A speciális burkolatnak napfényre van szüksége a feltöltődéshez, amely ezen a szakaszon a legoptimálisabb.

Ugyanis a kerékpárút ezen szakasza az egyetlen, amit telibe ér a nap, a többi része kifejezetten árnyas.


A kerékpárút 2020. október 19-én reggel - Fotó: Harvay Péter / Facebook

Nagy riszpekt a kivitelezőnek, hogy az 3-ik Orbán-kormány alatt építettek valamit, amihez nem kellett fákat kivágni.
Abba most nem szeretnék belegondolni, hogy mi történik majd a fákkal akkor, amikor a teljes kerékpárutat újra burkolják ugyanezzel az anyaggal. Most csak örülök neki én is.  

Egyébként 2016-ban Lengyelországban már készült egy a mostani esztergomihoz hasonló világító bicikliút.


 

Kommentek

h i r d e t é s