fbpx Észak-Korea Kim Dzsongun halálára készül? | CIVILHETES

h i r d e t é s

Észak-Korea Kim Dzsongun halálára készül?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Észak-Korea Kim Dzsongun halálára készül?

2021. október 25. - 11:02

 

Vajon ki lehet az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun utódja? Milyen egészségi állapotban van a kommunista diktátor? Mi lesz, ha beigazolódnak a szóbeszédek, és hamarosan váltás jön a világ legelzártabb országában? 

Kim Dzsongun feleségével - Fotó:Northfoto

Kim Dzsongun észak-koreai diktátor egészségi állapotáról időről időre felröppennek pletykák, és habár korábban már halálhírét is keltették, a negyvenes évei felé közeledő vezető egyelőre rácáfolt a szóbeszédekre – írja a Business Insider.

VANNAK AZONBAN ARRA UTALÓ JELEK, HOGY ÉSZAK-KOREÁBAN KÉSZÜLNEK ARRA A HELYZETRE, MI LESZ, HA A KIM-DINASZTIA JELENLEGI URALKODÓJA NEM TUDJA MÁR ELLÁTNI FELADATAIT.

Azt nem tudni, milyen szabályok vannak az állampárt Koreai Munkapártban az utódlásra vonatkozóan.

Észak-Korea első vezetője, Kim Ir Szen még 1980-ban nevezte meg utódjául fiát, Kim Dzsongilt, aki 14 éven át, apja 1994-ben bekövetkezett haláláig volt „trónörökös”.

Kim Dzsongil ugyanakkor nem sietett megnevezni a maga örökösét: ezt csak azután tette meg, hogy bizonyossá vált, soha nem fog felépülni 2008 nyarán elszenvedett agyvérzéséből. Így is két év telt el a hivatalos bejelentésig, ezért fia, Kim Dzsongun mindössze egy évig volt hivatalos örökös, 2011-es hivatalba lépésig.

A fiatalabbik Kim családtagjai meggyilkolásától sem rettent vissza, hogy bebiztosítsa hatalmát: 2013-ban nagybátyját, Csang Szong Teket végeztette ki, majd 2017-ben féltestvérét, Kim Dzsongil legidősebb fiát, Kim Dzsongnamot tetette el láb alól a Kuala Lumpur-i repülőtéren.

Kim Dzsongun mindeddig nem nevezte meg utódját, sem második embert nem jelölt meg maga mellett. Egy védelmi szakértő elmondta,

Kim tipikus eljárása, hogy valakiről elhiteti, ő lesz a második ember, majd egy-két évvel később eltávolítja, mivel nem szeretné, hogy bárki is alternatívájaként jelenne meg.

Néhány döntés azonban arra utal, hogy Kim Dzsongun és a pártvezetők készülnek az utódlásra.

A januári pártkongresszuson elfogadtatott szabályváltoztatásokból két cikkely utalhat arra, hogy elkezdték az örökösödés előkészítését:

  • A 28. cikkely kimondja, hogy a Koreai Munkapárt legfelsőbb szerve, a Politbüro ötfős elnökségének bármelyik tagja elnökölhet, ha a főtitkár, azaz Kim Dzsongun beleegyezését adja. Ez lényegében azt jelenti, hogy Kimnek már nem kell felügyelnie az Elnökség üléseit, sőt nem is kell részt vennie azokon.
  • Szembetűnőbb a 26. cikkely, amely létrehozza az „első titkár” új pozícióját. Maga a cím nem új: Kim Dzsongun használta, mielőtt 2016-ban elfogadta az „elnök”, majd 2021-ben a „főtitkár” pozíciót. Most azonban az „első titkár” a főtitkár első helyettesére utal, ami egy alelnökhöz hasonló pozíciót hoz létre – ez forradalmi változás, mivel sem a Koreai Munkapárt, sem egyetlen uralkodó kommunista párt sem jelölt még ki hivatalosan helyettest. Első titkárnak azonban senkit sem neveztek ki, és semmi nem mondja ki, hogy az első titkár automatikusan vezető lesz, ha a főtitkár meghal.

Kim Dzsongun egészségügyi helyzetéről rendszeresen látnak világot különböző szóbeszédek. Tavaly már halálhírét is keltették, de súlyos betegségéről is folyamatosak a pletykák. Idén azzal lepte meg a világot a korábban meglehetősen túlsúlyos diktátor, hogy több tíz kilót lefogyott.

Egy szakértő szerint valójában semmit nem tudunk Kim Dzsongun egészségi állapotáról, az azonban biztos, hogy ez a kérdés a legfontosabb Észak-Korea és az ország stabilitása szempontjából. A jelenlegi rossz gazdasági helyzetben a diktátor halála destabilizáló tényező lehet.

Az utódlási kérdés paradoxona az, hogy ha tudnánk, hogy valaki Kim Dzsongun utódja lehet, az hamarosan már nem lenne az utódja, hiszen egészen biztos, hogy a diktátor eltávolítaná. Ha valakinek olyan szándéka lenne, hogy az örökébe lépjen, az mindent megtenne azért, hogy úgy tűnjön, nincsenek efféle tervei.

Soka szerint Kim Dzsongun húga, Kim Jodzsong lehet a legvalószínűbb utód, aki egyre nagyobb hatalmat kap Észak-Koreában. (Portfolio)


 

Kommentek

h i r d e t é s