h i r d e t é s

Erdélyből is hoznak résztvevőket a Békemenetre

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Erdélyből is hoznak résztvevőket a Békemenetre

2021. október 20. - 17:27

Nincs a felhívásban, hogy csak oltottak utazhatnak.

Forrás: Népszava

„Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt, csakúgy, mint eddig minden alkalommal, ezúttal is utazást szervez a budapesti Békemenetre. Az EMNT és a Néppárt szervezésében eddig minden alkalommal részt vehettek a nagyváradi, illetve erdélyi magyarok a magyarországi Békemeneteken. Ezúttal is várják az érdeklődőket és jelentkezőket az EMNT nagyváradi székhelyén …” – áll a nagyváradi Bihari Naplóban megjelent felhívásban, amelyet a Népszava szemlézett.

A Néppárt élére vasárnap újraválasztott Csomortányi István a lapnak elmondta, Erdély több megyéjében szerveződnek ilyen utak, van ahol a Néppárt, van ahol „baráti társaságok” révén, de pontos számot nem tud mondani. „Nem gondoltuk, hogy ennek központi szervezési formát kellene adni, mert önkéntességi alapon működik a dolog és ki ahol él, megoldja”, fogalmazott az elnök. Elmondása szerint érdeklődők vannak, Nagyváradról viszont csak egy buszt indítanak.

Arra a kérdésre, hogy a közzétett felhívásban miért nincs benne, hogy csak oltottak jelentkezhetnek, az elnök úgy válaszolt:

Bonyolultabb a kérdés, mert vannak ugyebár olyanok, akiknek igazolásuk van arról, hogy a betegségen átestek. Ezért kértem, hogy ebbe ne is menjenek bele a felhívás keretei között, aztán úgyis személyesen mindenkivel elbeszélgetünk.

Az EMNP elnök nem tartja veszélyesnek a Békemeneten való részvételt, annak ellenére, hogy most tragikus a járványhelyzet Romániában, Bihar megyében és Nagyváradon is, az oltottak is lehetnek fertőzöttek és terjeszthetik is a koronavírust, teszi hozzá a lap. (24.hu)

 

Távolinak látszik még a negyedik hullám tetőzése Romániában

Az elmúlt 24 órában több mint 17 ezer személynél mutatták ki a fertőzést, és 414-en haltak meg a kór következtében. Mind a hétnapi új fertőzések, mind a hétnapi halálesetek száma folyamatosan nő, az általuk rajzolt görbe az elmúlt napokban számottevően nem laposodott, ami azt jelenti, hogy messze még a negyedik hullám tetőzése.

A szerdai hivatalos adatok szerint húszezerhez közelít a koronavírussal kórházban kezelt betegek száma, akik közül csaknem 1800-an szorulnak intenzív terápiás ellátásra. A hírtelevíziók szerint e számoknak a kórházak és az intenzív osztályok befogadóképessége szab határt. A betegfelvételi osztályok előtt mentőautók sorakoznak arra várva, hogy legalább egy folyosón elhelyezett széken hagyhassák a beszállított betegeket.

A Digi24 hírtelevízióban a bukaresti Matei Bals járványkórház orvosa arról számolt be, hogy az intézmény folyosóján dulakodás alakult ki kórházi ágyra váró, légszomjjal küszködő betegek között azért, hogy ki jusson oxigénhez közülük. (MTI)


Kommentelne? Kattintson ide!