h i r d e t é s

Ennyire fenyegeti a szegénység az európai munkavállalókat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ennyire fenyegeti a szegénység az európai munkavállalókat

2020. február 19. - 09:54

 

Tíz munkavállalóból átlagosan egyet fenyegetett a szegénység 2018-ban az Európai Unióban. - írja a penzugyiszemle.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Ujvári Sándor

 Magyarország helyzete ebben a tekintetben jobb az európai átlagnál. Az Eurostat kimutatta, hogy az Európai Unióban 2018-as adatok alapján a munkavállalók mintegy 9,5 százalékát fenyegette a szegénység. A férfiakat magasabb szegénységi kockázat jellemezte, 9,9 százalékkal, a nők esetében 9,1 százalékot mértek a statisztikusok.

Fontos hangsúlyozni, hogy ezek mögött az átlagértékek mögött komoly eltérések voltak megfigyelhetők a munkavégzés feltételeitől függően. Miközben például a teljes állásban foglalkoztatottak 7,8 százalékát fenyegette a szegénység, addig a részmunkaidőben dolgozókat már 15,7 százalékban.

Forrás: penzugyiszemle.hu

Az egyes országok tekintetében is jelentős különbségek voltak megfigyelhetők. A legjobban a román munkavállalókat fenyegette a szegénység 2018-ban - 15,3 százalék -, ennél nagyobb meglepetés ugyanakkor a magas luxemburgi - 13,5 - és spanyol adat - 12,9 százalék.

A legkevésbé a finn - 3,2 - a cseh - 3,4 - illetve ír - 4,9 százalék - munkavállalókat fenyegeti a szegénység. A magyar érték az EU-átlagnál jobb, 8,4 százalékos, miközben hazánkban a dolgozó férfiak 8,9, a nőt 7,9 százalékát fenyegeti a szegénység.

Megfigyelhető, hogy nincs szoros összefüggés a szegénységi listán való elhelyezkedés az adott országok átlagjövedelme között, vagyis éppúgy előfordulnak a gazdag nyugat-európai országok a lista elején, mint a végén. Ennek oka, hogy a szegénységi kockázatot az Eurostat százalékosan számolja, vagyis azt a munkavállalót fenyegeti a szegénység, aki az adott országra jellemző medián jövedelem kevesebb, mint 60 százalékából gazdálkodik. Vélhetően a luxemburgi medián jövedelem feléből élő még mindig jobb körülmények között él, mint az átlag bolgár munkavállaló, vagyis fontos hangsúlyozni, hogy a fenti lista egy relatív összehasonlítása az európai országoknak.

Az eredeti elemzés itt érhető el.

penzugyiszemle.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s