h i r d e t é s

Előkerült a hétfőn elrabolt belorusz ellenzéki

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Előkerült a hétfőn elrabolt belorusz ellenzéki

2020. szeptember 08. - 08:41

 

Ukrajnába távozott Fehéroroszországból egy határátkelőnél Marija Kalesznyikava fehérorosz ellenzéki vezető és két másik ellenzéki politikus – közölte a Reuters hírügynökség szerint kedden a fehérorosz határőrség egyik tisztségviselője.

Marija Kalesznyikava fehérorosz ellenzéki vezető - Fotó: Sputnik/Viktor Tolochko

A két másik politikus is Kalesznyikovához hasonlóan az ellenzéki Koordinációs Tanács tagja: Anton Radnyankov szóvivőről és Ivan Kravtsov titkárról van szó.

Kalesznyikavát hétfőn a nyílt utcáról rabolták el Minszkben. A tut.by fehérorosz hírportál szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy álarcos emberek tuszkolták be Kalesznyikavát egy kisbuszba, amelyen Szvjaz (összeköttetés, kapcsolat) felirat állt, majd elhajtottak vele. A két másik politikus nem sokkal Kalesznyikova után tűnt el.

Kalesznyikava az államfő, Aljakszandr Lukasenka egyik legkeményebb bírálója, és fontos szerepet játszott abban, hogy az augusztus 9-i elnökválasztás után – amelyet elcsalt a hatalom – tömeges tüntetések és sztrájkok kezdődtek az országban. Négy héttel a választás után is százezren vonultak az utcára a fővárosban, és 42 további helyen demonstráltak.

Az augusztus 9-i elnökválasztás után Szvjatlana Cihanouszkaját, az ellenzék jelöltjét Kalesznyikavához hasonlóan zsuppolták át egy Belarusszal szomszédos országba, csak őt Litvániába.

Kalesznyikováék országon kívülre dobásával nem maradt Belaruszban szabadlábon egyetlen vezető ellenzéki politikus sem: vagy börtönben ülnek, vagy eltávolították őket Belaruszból. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s