h i r d e t é s

Egyre több személyi kölcsönt veszünk fel

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Egyre több személyi kölcsönt veszünk fel

2019. október 29. - 09:45

 

A személyi kölcsönök állománya folyamatosan növekszik; az idei bővülés hozzávetőlegesen 28% körüli, ami a gazdasági válságot megelőző évek állományát idézi.

A környezet továbbra is kifejezetten kedvező a hitelpiac számára, ezért további növekedésre számíthatunk. A kedvező gazdasági környezet, a bérnövekedés, az alacsony kamatkörnyezet és a pénzpiaci szereplők folytonos versengése hozzájárul a hitelpiac pörgéséhez. Ez természetesen jó annak, aki kölcsönt szeretne felvenni, de a sokféle ajánlat között egyre könnyebb eltévedni. A különböző ajánlatok összehasonlítása csak látszólag egyszerű, mivel a teljes hiteldíj mutató csak részben ad megfelelő támpontot.

A Minikölcsön munkatársa arra figyelmeztet, hogy az úgynevezett THM csupán a kamatot, a kezelési költséget, a hitelbírálati díjat, az értékbecslési díjat, illetve a kötelező számlavezetés díját foglalja magába, azonban előfordulhatnak olyan költségelemek, amelyek nem tartoznak a THM körébe. Ilyen lehet például a közjegyzői díj, illetve a késedelmi kamat, amit gyakran prolongációs díjként emlegetünk.

A hitellehetőségekről megoszlanak a vélemények, hiszen sokan annak a véleményüknek adnak hangot, hogy minden hitel jelentős „ráfizetés”, ezért óvakodni kell tőlük, mások a megfontolt hitelfelvétel fontosságát hangsúlyozzák, és természetesen vannak aktív „hitelfogyasztók”, akik gyakran több konstrukciót is törlesztenek. Tagadhatatlan, hogy a személyi kölcsönökkel kapcsolatban érezhető a „laza adósság” fogalma, ami elsősorban annak tudható be, hogy az adós nem vállal ingatlanfedezet a törlesztésért, hiba lenne azonban azt gondolni, hogy a nem-fizetés nem jár következményekkel. Körültekintéssel megóvhatjuk magunkat a problémáktól.

Némi mérlegeléssel és körültekintéssel azonban elkerülhetjük a problémákat. Fontos, hogy csakis addig nyújtózkodjunk, amíg a bizonyos takaró ér; vegyük számításba a rendszeres bevételeinket és kiadásainkat, illetve kalkuláljunk nem várt költségekkel is. Ha így teszünk, jelentősen csökkenthetjük a fizetésképtelenné válás valószínűségét.

Érdemes tájékozódni az akciós ajánlatokkal kapcsolatban is. Fontos tudni, hogy ezek esetében sem mellőzhetjük a körültekintést, hiszen a hitelpiacon sem minden arany, ami fénylik. Az apróbetűs rész elolvasása, illetve a konstrukcióval kapcsolatos alapos tájékozódás rendkívül fontos. Előfordul, hogy az ajánlatok csak extrém feltételek teljesülése esetén érvényesek, de olyan akciós ajánlattal is találkozhattunk már, ahol a kedvezményes hitelmutatók csupán az első hónapokra vonatkoztak.

A személyi kölcsönök piacán egyre fontosabb szerepet töltenek be a kisösszegű kölcsönöket biztosító hitelintézetek, amelyek esetében az ügyintézést akár teljes egészében online végezhetjük. A Minikölcsön 0%-os (Expressz folyosítással, külön díj ellenében) és 24,9%-os (Normál folyósítással) THM mellett kínálja 600 ezer forintig terjedő kölcsöneit, amelyek igénylését elektronikus aláírás, videóazonosítás és bankszámlamegosztó funkció teszi kényelmesebbé és gyorsabbá.


 

Kommentek

h i r d e t é s