fbpx Egyre keményebb rendőri fellépésre számítanak a magyarok | CIVILHETES

h i r d e t é s

Egyre keményebb rendőri fellépésre számítanak a magyarok

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Egyre keményebb rendőri fellépésre számítanak a magyarok

2018. december 16. - 08:22

 

A parlamenti obstrukció és a kormánypárti káosz volt a legerősebb üzenet.

Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Magabiztos többséggel (55 százalékkal) győzött az MSZP és a Párbeszéd frakciószövetsége a nepszava.hu szavazásán, amelyik arra volt kíváncsi, melyik politikai formáció fellépése bizonyult a leghatékonyabbnak a rabszolgatörvény ellen. (A voksolás egyébként a két említett szereplő között is súlyozott - a szövetségre leadott szavazatok mintegy 70 százalékát az embertelen jogszabály parlamenti blokádját megszervező szocialisták húzták be.)

A második legnépesebb tábor (34 százalékos részesedéssel) a "pártot nem választóké" volt. Azaz azoké, akik nem tették mérlegre, hogy melyik ellenzéki párt milyen érdemeket szerezett a rabszolgatörvény elleni küzdelemben, hanem már önmagában annak is örültek, hogy az ellenzéki pártok képesek voltak összekapaszkodni egy ügyben. (Megjegyzendő: régóta ez volt az első ügy, amikor a tüntetők közül senkit nem zavart a pártok jelenléte, sőt.)

A másik négy párt összesen 12 százalékot szerzett. Ebben a körben a Demokratikus koalíció az éllovas 5 százalékos eredményével. Mögötte a Momentum végzett (3 százalékkal) - emlékeztetőül: a parlamenten kívüli párt alelnökét egy ködgyertya miatt vitték el a rendőrök. Az LMP és a Jobbik támogatottsága egyformán alakult: mindkét formáció a voksok 2 százalékát tudhatja a magáénak. 

Abban mindegyik párt egyetért, hogy fokozni kell a kormányra nehezedő nyomást, hogy vonja vissza a rabszolgatörvényt, így mindenkit várnak a délutáni tüntetésre. Hogy a demonstráció résztvevői mire számíthatnak, pontosabban miképp lépnek fel velük a könnygázt és a paprikasprét egyre gyakrabban figyelmeztetés nélkül bevető rendőrök, arról szórnak a vélemények.

A nepszava.hu szavazásán a legerősebb vélemény (43 százalék), hogy a kormány már elég erősnek és kikezdhetetlennek érzi magát ahhoz, hogy izomból letörjön minden ellenállást, azaz durvulhatnak a karhatalom akciói. Azonban a voksolók közül majdnem ugyanannyian gondolják azt is, hogy a kabinet meg van zavarodva, még nem tudja, mihez kezdjen a demonstrációkkal, így a rendőrök fellépése is kiszámíthatatlan. 

nepszava.hu


 

h i r d e t é s