h i r d e t é s

Egy napra visszatér a nyár, melegrekord is dőlhet ma

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Egy napra visszatér a nyár, melegrekord is dőlhet ma

2020. október 03. - 05:52

 

Alex, a viharciklon ugyan kissé szelídül a következő két napban, de még így lesz annyira erős a szombat este megérkező hidegfrontja, hogy a Nyugat-Dunántúlon akár heves zivatar is kialakulhat. Emellett pedig a ciklon előoldalán szombaton egy napra visszatér a nyár, melegrekord is dőlhet.

CIVILHETES olvasói fotó

A napsütést időszakosan szűrheti a változó mennyiségű fátyolfelhőzet, majd délutántól nyugaton erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Kora estétől a Nyugat-Dunántúlon egyre többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok, helyenként heves zivatarok is előfordulhatnak. A déli, délkeleti szél nagy területen lesz erős, néhol viharos. Zivatar környezetében is lehetnek viharos széllökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 24 és 30 fok között alakul, északkeleten lehet ennél pár fokkal hűvösebb. Késő estére 16 és 21 fok közé hűl le a levegő.

Vasárnap délelőtt a front záporos, zivataros csapadékzónája folyamatosan halad kelet felé, mögötte szakadozottabbá válik a felhőzet.  Délután a front kelet felé elhagyja térségünket, nagyrészt gyengén felhős, napos idő várható. Erős lesz a délnyugati szél. 20, 25 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2020.10.03. szombat éjfélig

Szombaton napközben és este a fokozatosan erősödő délkeleti szél a Dél-Alföldön, illetve a Dunántúlon főként a magasabban fekvő tájakon, illetve a Kisalföldön helyenként viharossá (~60 km/h) fokozódhat.

Szombaton késő délutántól nyugaton, délnyugaton labilizálódik a légkör. Zivatarok kialakulása ugyanakkor inkább csak kora estétől valószínű előbb a nyugati határvidéken. Késő este egy kiterjedtebb zivatarrendszer alakulhat ki a Dunántúlon, mely hajnalra fokozatosan átterjed a Duna-Tisza közére. A zivatarok nyomában több helyen várható intenzív csapadék (lokálisan akár >20mm), 60-80, helyenként 80-100 km/h-s szélroham, illetve jégeső, néhol nagy méretű jég is.

Orvosmeteorológia

A szombatig tartó átmeneti, több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

met.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

Kommentek

h i r d e t é s