fbpx Egy magyar diplomata kijelentései miatt befeszültek Washingtonban | CIVILHETES

h i r d e t é s

Egy magyar diplomata kijelentései miatt befeszültek Washingtonban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Egy magyar diplomata kijelentései miatt befeszültek Washingtonban

2021. október 25. - 11:15

 

Túltolták az október 23. tiszteletére szervezett partit.

Dancs Ferenc helyettes külügyi államtitkár szokatlan módon egy protokolleseményen támadta vendéglátóit. - Forrás: 444.hu

Dancs Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium migrációs kihívásokért és észak-amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára kisebb feltűnést keltett Washingtonban a magyar nagykövetség által szervezett október 23-ai megemlékezésen. A Yahoo! News tudósítása szerint ugyanis a magyar diplomata azzal vádolta meg a Biden-adminisztrációt, hogy beavatkozik a magyar választásokba, amire sokan felvonták a szemöldöküket.

A Cosmos Clubban tartott megemlékezésen Dancs Ferenc azt állította, hogy az amerikai támogatású Szabad Európa Rádiót Orbán Viktor miniszterelnök hatalmának az aláaknázására használják. „A magyarok fejében a Szabad Európa Rádió már nem pozitív fényben tűnik fel, a hírneve megkopott” – mondta a tudósítás szerint a diplomata, aki szerint Magyarországnak meg kell őriznie a szabadságát a dezinfromációval és fake news-zal szemben.

A lap szerint Dancs világossá tette, hogy a csaknem 70 évvel ezelőtt események, valamint a Magyarország és az Egyesült Államok közötti mai feszültségek közötti a Szabad Európa Rádió a kapocs. A diplomata felemlegette, hogy sok fiatal életébe került 1956-ban az, hogy elhitték a Szabad Európa Rádiónak, úton a segítség, de a segítség soha nem érkezett meg. Ezért a magyarok szkeptikusak maradtak. „Megtanulták a leckét, hogy a bajban csak magukra számíthatnak” – mondta Dancs.

Yahoo! News cikke szerint Dancs szavai felhördülést keltettek a közönségben. Egy magas rangú európai tisztségviselő nagyon furcsának nevezte a beszédet. „Ha vannak is fenntartások, nem így építed bele egy beszédbe” – mondta.

Dancs Ferenc arról is beszélt, hogy a Szabad Európa Rádió ismét sugározni kezdett, „és nem tudunk másra gondolni, mint arra, hogy ez valamiféle szándékot jelez a választásainkba való beavatkozásra”, ami bekapcsolta a vészjelzőket Budapesten a diplomata szerint.

Orbán Viktor rendszerét Joe Biden amerikai elnök korábban totalitárius rezsimnek nevezte, a Riporterek Határok Néllkül pedig a sajtószabadság ellenségének kiáltotta ki a magyar miniszterelnököt.

Karen Donfried az amerikai külügyminisztérium képviseletében később hangsúlyozta, hogy a Szabad Európa Rádió teljes szerkesztőségi függetlenséget élvez, egy külügyminisztériumi szóvivő pedig arról beszélt, hogy a rádió fontos forrása az objektív híreknek, és fontos kapocs a két ország között. (hvg.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s