h i r d e t é s

Egészségügyi vészhelyzet van

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Egészségügyi vészhelyzet van

2021. március 08. - 12:22

 

Müller Cecília: már 10,26 százalékos a lakosság átoltottsága

Müller Cecília országos tisztifőorvos - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

A reprodukciós rátánk 1,4 százalék közelében van, ez magasnak számít - jelentette be az országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján. Ismertette az új mutációk által okozott első tüneteket. Az új betegek között sok a fiatal, és órák alatt romlik le az állapotuk annyira, hogy kórházba kerülnek.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese nőnapi köszöntéssel kezdte a bejelentkezést és megemlítette, hogy ma a virágüzletek még nyitva tarthatnak. Ezután ismertette a hétfőn életbe lépett szigorítások legfőbb pontjait.

A rendőri intézkedések közül kiemelhető, hogy

  • 405 ember a közterületen 21 a tömbeközlekedésben, 55 a bevásárlóközpontok, üzletek területén nem vagy rosszul hordott maszk miatt került rendőri intézkedés alá.
  • Eljártak egy ittas emberrel szemben is, aki többszöri felszólításra sem volt hajlandó maszkot felvenni. Szabálysértési eljárás indult.
  • Az elmúlt hétvégén a vendéglátóhelyen 6 ember tartózkodott szabálytalanul, egy vendéglátóhelyet ideiglenesen bezártak: Lepsényben az egyik presszóban volt ott a tulajdonos és még három ember.
  • 1646 személlyel szemben a kijárási tilalom és a közterületi tartózkodás szabályainak megszegése miatt intézkedtek a hétvégén.
  • Több magánrendezvényen csendháborítás miatt jártak el a rendőrök a belvárosban, ezek során 39 külföldi és 28 magyar állampolgárral szemben intézkedtek.
  • 46 664 helyszíni ellenőrzést végeztek a hatósági házi karanténosokkal kapcsolatban.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a reggeli adatközlésből kimaradt oltási adatokat: hétfő délelőttig már 1 207 717 ember kapta meg az első oltását Magyarországon, ezzel a lakosság átoltottsága 10,26 százalékos, ami alapján az ország a lakosságarányosan a második az EU-ban.

307 929 ember kapta meg a második oltását.

Kedden is érkezik Pfizer-vakcina, és minden nap zajlik a legidősebbek és a magas kockázatú személyek beoltása. Megismételte: a hét második felében oltják el a múlt hétvégére tervezett AstraZeneca-vakcinákat.

A reggeli adatközlésben szereplő 2696-os új fertőzötti szám relatív alacsonyságának magyarázatára Müller Cecília nem osztott meg részletetket.

A hosszú covid szindróma elhárítására az úgynevezett hosszú covid ambulanciák fogadják azon panaszosokat, akik fáradtsággal vagy más maradványtünettel küzdenek.

A jelentkezőket kivizsgálják és gyógyítási programot készítenek számukra.

Rendkívüli terhelés alatt áll az egészségügy, az aktív fertőzöttek száma 115 981, sosem volt még ilyen gyors növekedés a fertőzöttek számában. A legnagyobb terhet az jelenti, hogy sokan kerülnek kórházba, mert súlyosan zajlik a betegségük.

Sok köztük fiatal, és gyorsan, órákon belül romlik le az állapotuk annyira, hogy ellátásra szorulnak.

1057 fő került kórházba csak a hétvégén - 33 százalékkal több kórházi megbetegedést regisztráltak az elmúlt héten, mint az azt megelőzőn. A lélegeztetett betegek száma 129 fővel nőtt a hétvégén, két hét alatt pedig megduplázódott.

Aki bármilyen tünetet észlel magán, sehova se menjen, a háziorvosával konzultáljon, ugyanis a fertőzés továbbadásának lehetősége most nagyobb, mint korábban bármikor, a mutáns törzsek sokkal fertőzőképesebbek.

A reprodukciós rátánk 1,4 százalék közelében van, ez magasnak számít - hangsúlyozta Müller Cecília.

Magyarországon már öt főnél mutatták ki a dél-afrikai mutáció jelenlétét, 13 főnél a cseh, 145 főnél egyéb, járványügyi szempontból egyelőre nem releváns variáns meglétét mutattak ki a Népegészségügyi Központ laboratóriumában. Ez utóbbiakat is figyelik, mert a járványügyi viselkedésük "nem megbízható".

Az összes pozitív PCR-teszt több mint 70 százalékában újfajta vírusvariánst mutattak ki.

Az új mutációknál az első jellemző tünet a köhögés, és sokaknál alakul ki hirtelen magas láz és ízületi fájdalom. Ezért olyan fontos, hogy valamennyi közterületen viselni kell a maszkot.

Az országos tisztifőorvos azt tanácsolta, hogy csak egészséges gyermek csak egészséges nagyszülőhöz menjen. Ha pedig a nagyszülő már megkapta a második oltását és eltelt azután egy hét, akkor ő védettnek tekinthető.

A 1818-as telefonszámot ajánlotta még a lakosság figyelmébe, itt lehet a korábban megadott adatokat pontosítani. Ha mégis foglalt (ahogy az hétvégén is volt), akkor az [email protected] címre érdemes írni, innen is átvezetik az adatokat. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s