h i r d e t é s

Durva, ami Florida felé közelít

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Durva, ami Florida felé közelít

2022. szeptember 29. - 05:34

6 méter magas hullámokat várnak Florida nyugati partvidékén.

Forrás: Instagram/theglitch.og

Florida nyugati partvidékén minden idők egyik legsúlyosabb hurrikánjának érkezésére készültek szerdán, a vele járó áradásokra és jelentős károkra, 250 kilométer/óra körüli maximális széllökésekkel. Az amerikai állam 13 megyéjében kötelező kitelepítést rendeltek el, több százezer otthonban már nincs áram.

Az év első komoly hurrikánja, az Ian névre keresztelt trópusi vihar nyugat felől érheti el a félsziget délnyugati részét, elsősorban Fort Myers és Tampa között. Az amerikai hurrikánközpont (National Hurricane Center - NHC) közép-európai idő szerint este 6 órakor kiadott jelentése szerint a vihar középpontja 80 kilométerre volt a partvidéktől, Fort Myers városától. A NHC előrejelzése szerint mintegy 6 méter magas hullámokra lehet számítani, amikor a hurrikán középpontja eléri a szárazföldet. A hivatal figyelmeztetése szerint "túlélhetetlen" méretű hullámok is közelednek. 

A Florida katasztrófavédelmi hatóságának honlapján olvasható információk szerint 13 megyében rendeltek el bizonyos területeken és bizonyos épülettípusokra kötelező kitelepítést, valamint tucatnyi megyében ajánlották ezt nyomatékosan az ott élőknek. Ron De Santis kormányzó délelőtti sajtótájékoztatóján közölte, hogy aki a felszólítás ellenére nem hagyta el lakóhelyét, annak már késő megtenni, őket arra szólította fel, hogy keressenek menedéket, ne tartózkodjanak a szabadban.

A kormányzó az előkészületekről szóló sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Nemzeti Gárda 7 ezer tagja áll készenlétben, és köszönetet mondott a szövetségi kormánynak, valamint annak a 27 államnak, amely segítséget küldött vagy ajánlott a vihar elleni védekezésben, illetve a vihar következményeinek felszámolásában és a helyreállításban a hurrikán elvonulása után.

Ron De Santis úgy fogalmazott, hogy erre a viharra mindig emlékeznek majd az emberek, sokak életének legnagyobb hurrikánja közeleg.

Az Ian besorolása az 5 fokozatú hurrikánskálán 4-es, nagyon közel az 5-ös fokozathoz. A fokozatokat a maximális széllökések sebessége alapján állapítják meg. A vihar jelenleg 155 mérföldes maximális széllökésekkel tombol, az 5-ös fokozat 157 mérföldes sebességnél kezdődik.

A hírtelevíziók helyszíni beszámolója szerint szerdán délután már több mint 624 ezer otthonban szűnt meg az áramszolgáltatás, a transzformátorállomások egymás után mondják fel a szolgálatot.

Ron De Santis azt is elmondta tájékoztatóján, hogy már 42 ezer elektromossági szakember áll készenlétben, hogy a vihar elvonulta után helyreállítsák az ellátást. A kormányzó közlése szerint a 2004-es Charlie hurrikán meg sem közelítette a mostani hurrikán erejét.

Az állam egészségügyi tisztségviselői arról számoltak be, hogy 15 kórházat kiürítettek, mintegy 40 idősközpontból, és több tucat börtönből is evakuálták az ott lakókat. A működő intézmények jó része áramfejlesztőről üzemel. (Alon.hu)

Frissítés (2022. szeptember 29 6:55)

Enyhült az Ian hurrikán

Mostanra egyes kategóriájúvá szelídült a vihar, de 2 millióan áram nélkül madtak miatta

Kétmillió ember maradt áram nélkül az egyesült államokbeli Florida államban, miután közép-európai idő szerint délután 3 óra körül lecsapott a területére az Ian nevű hurrikán. A négyes erősségű, az óránkénti 241 kilométeres sebességű széllel érkező vihar súlyos áradásokat okozott.

Ron DeSantis kormányzó arra figyelmeztette az állam lakosait, hogy kemény napok elé néznek. Elmondása szerint 42 ezer szakember állt készenlétben, hogy a vihar elvonulta után helyreállítsák az áramellátást.

A szárazföld beljese felé haladva az Ian egyre inkább veszít az erejéből, euópai idő szerint kora hajnalra már egyes kategóriájúnak minősítették. Akkorra 150 km/h-s sebességűre csökkentek benne a széllökések.

Fort Myers városában kijárási tilalmat rendeltek el, miután egy benzinkútról fosztogatást jelentettek.

Tampa polgármestere arra kérte a város lakosait, hogy továbbra is maradjanak védett helyen, mert az esőzések és a heves széllökések tovább folytatódnak, így további áradásokra is lehet számítani.

Az Ian hurrikán korábban Kubán száguldott át, ahol teljes áramkimaradást okozott. (hvg.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky