h i r d e t é s

Durva adat jött a magyar dolgozók "kizsákmányolásáról"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Durva adat jött a magyar dolgozók "kizsákmányolásáról"

2016. október 26. - 16:08
0 komment

 

A termelékenységükhöz képest nagyon alacsony bért fizet az 50 legnagyobb magyarországi autóipari cég a dolgozóinak – mondta Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet (KFIB) ügyvezetője egy autóipari konferencián - írja a Napi.hu.

Míg a top-50 magyarországi autóipari cég - amelyből mindössze három van hazai többségi tulajdonban - jóval magasabb bruttó bért fizet, mint a kisebb külföldi vagy hazai vállalatok és termelékenységük is jóval nagyobb, a kettő aránya nincs összhangban. A KFIB kutatása szerint a legnagyobb ötven cég havi 354 ezer forint bruttó bért fizet, míg a kisebb külföldiek 221, a magyar cégek pedig 195 ezer forintot.

A nagy cégek éves termelékenysége 18,8 millió forint egy főre vetítve, míg a kisebb cégeké alig több mint 5 millió forint.

Az intézet készített egy grafikont, amelyen felrajzolta, hogy a régiós autóipari cégek a termelékenységükhöz képest milyen bért fizet és kiderült, hogy az 50 legnagyobb magyarországi vállalatok jóval a virtuális egyenes alatt fizetnek.


A termelékenységgel arányos munkavállalói jövedelmek
Forrás KFIB

Érdekes viszont, hogy a kisebb hazai és külföldi cégek a termelékenységükhöz képest erőn felül fizetik a jóval alacsonyabb béreket is. Ennek oka az alacsony termelékenység. A nagyobb cégek arányosan alacsony bérfizetési gyakorlata a teljes hazai átlagot is lehúzza.

Tőke van, csak nem jól használják

Romhányi Balázs felhívta a figyelmet egy másik szomorú tényre. Sokan indokolják a magyar vállalatok alacsony termelékenységét azzal, hogy alacsony a tőkeellátottságuk. A top-50 vállalaton kívül eső külföldi cégek tőkeellátottsága 6,1 millió forint egy munkavállalóra vetítve, míg a magyaroké 7,9. A termelékenységük ugyanakkor 5,2 millió forint/fő, szemben a külföldiek 5,3 milliójával. Vagyis 30 százalékkal nagyobb tőkeellátottság mellett kicsivel kisebb termelékenységet tudnak csak elérni.


Forrás: KFIB

napi.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s