fbpx Dízelautók kitiltása: kezdhetnek aggódni a tulajdonosok | CIVILHETES

h i r d e t é s

Dízelautók kitiltása: kezdhetnek aggódni a tulajdonosok

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Dízelautók kitiltása: kezdhetnek aggódni a tulajdonosok

2021. július 25. - 12:55

 

Szakmai szervezetek szerint fokozatosan el kell kezdeni a szennyező járművek kivonását a fővárosból. Szakértők szerint szmogriadó esetén erre már megvan a jogszabályi háttér. - írja az Infostart

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Már 2022-ben el kell kezdeni az elavult dízelautók kitiltását Budapestről – ezt javasolja a Levegő Munkacsoport, amely szerint jövő év júliusától kezdve több éven át fokozatosan lehetne bevezetni ezt a korlátozást. Először a védett övezetekben, majd a Nagykörút és a budai körút által határolt területen, végül pedig a fővárosban 2024-ben már csak Euro 4-esnél, 2026-ban pedig csak Euró 5-ösnél jobb besorolású dízelautókkal lehessen közlekedni. A javaslat szerint a helyi lakosok 2022 júliusáig regisztrált autói átmenetileg mentesülnének a korlátozás alól.

A főpolgármester pár nappal ezelőtt jelezte, hogy a Fővárosi Közgyűlés még idén dönthet arról, hogy mikor vezetik ki a korszerűtlen besorolású autókat Budapesten.

Szörényi András, a vezess.hu újságírója szerint környezetvédelmi szempontból ez indokolt lépés, de szmogriadó esetén egyébként is megvan erre a jogi háttér. "Ha azt nézzük, hogy melyik autó növeli jobban a felmelegedést, melyiknek nagyobb a szén-dioxid-kibocsátása, akkor a dízelautók kifejezetten jók, hiszen keveset fogyasztanak, kevesebb üzemanyag elégetéséből arányaiban százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki, mintegy velük összevethető benzines. Ha nem a szén-dioxid-kibocsátást vizsgáljuk, hanem a tényleges károsanyag-kibocsátást, akkor a régebbi, 2018 előtt dízelek sokkal környezetszennyezőbbek" – mondta a szakíró.

A Greenpeace Magyarország eközben levegőtisztasági intézkedéseket sürgetett, mert Magyarország az Európai Unió szennyezettebb levegőjű országai közé tartozik, még mindig több mint 13 ezer magyar hal meg idő előtt a rossz levegő miatt.

"A részecskeszennyezés döntően a fűtésből származik, de városi környezetben mind a részecskeszennyezés, mind a nitrogén-dioxid-szennyezettség jelentős részben a régi dízelekből ered, ezért régóta sürgetjük, hogy induljanak országos szinten épület-felújítási, energiahatékonysági programok, szigorúbban el kellene járni az illegális szemét égetésével szemben, és városi szinten régóta ösztönözzük a régi szennyező járművek kivonását" – mondta Simon Gergely, a szervezet regionális vegyianyag-szakértője.

A Levegő Munkacsoport közleménye szerint már csaknem 300 európai városban hoztak létre úgynevezett alacsony kibocsátási övezeteket, ahol csak meghatározott környezetvédelmi követelményeket teljesítő járművekkel lehet közlekedni. A szervezet hangsúlyozta, hogy az európai lakosság többsége, ezen belül a magyarok 76 százaléka is egyetért az ilyen intézkedésekkel. (Infostart)


 

h i r d e t é s

Kommentek