fbpx Cáfolja a szakértő Gulyás kijelentését, miszerint nálunk az egyik legalacsonyabb a benzin ára | CIVILHETES

h i r d e t é s

Cáfolja a szakértő Gulyás kijelentését, miszerint nálunk az egyik legalacsonyabb a benzin ára

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Cáfolja a szakértő Gulyás kijelentését, miszerint nálunk az egyik legalacsonyabb a benzin ára

2021. október 23. - 08:24

 

Az Európai Unió 27 tagállama közül a benzin ára a hetedik, a gázolajé pedig a tizennegyedik legolcsóbb Magyarországon - így kommentálta az ATV Híradójának a GKI vezérigazgatója Gulyás Gergely tegnapi kijelentését, miszerint hazánkban az egyik legalacsonyabb a benzin ára. Közben a Jobbik arra kéri a kormányt: fagyasszák be az üzemanyagárakat.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter - Forrás: MTI/Soós Lajos

„Azért a nagyon magas benzinár is az egyik legalacsonyabb Európában, természetesen a kormány, hogyha szükséges, akkor mindig tud újabb intézkedéseket hozni, figyeljük a benzin árát” – ezt mondta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter az ATV kérdésére a Kormányinfón.

„Nem tudom, hogy ő honnan veszi az adatokat” – a GKI vezérigazgatója, Molnár László elmondta: folyamatosan változik az üzemanyagok ára, de nem nálunk a legalacsonyabb az Európai Unióban.

Molnár hozzátette: 

„a hétfői adatok szerint Magyarország a benzin esetében a hetedik, a gázolaj esetében a tizennegyedik legolcsóbb az uniós 27 tagállamból, tehát ebből viszonylag könnyen levonható a következtetés, hogy az állítás nem igaz.”

Ez az adat azért is érdekes, mert a keresetek tekintetében csupán Bulgáriában és Romániában alacsonyabb az átlagfizetés, mint Magyarországon. A többi tagállamban annak ellenére olcsóbb az üzemanyag, hogy az életszínvonal jobb. Míg Cipruson például 600 ezer forint felett van a nettó átlagkereset, egy liter benzin 485 forint. Ausztriában 990 ezer forint felett visznek haza átlagosan és 501 forint a gázolaj litere.

Dudás Róbert, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint „egyedül a kormány az, aki be tud avatkozni, és jelen esetben be is kell, hogy avatkozzon.”

A Jobbik azt javasolja, a kormány fagyassza be az üzemanyagárakat. Dudás kiemelte, hogy egy esetleges kormányváltás esetén ők így állítanák meg az üzemanyag árak további emelkedését.

„Ez alatt az idő alatt a kormány dolgozza ki, hogy a jövedéki adót, ami az üzemanyag árát terheli, hogyan tudná csökkenteni” – fogalmazott a képviselő.

Kerestük a kormányt is, azt kérdeztük, mire alapozta Gulyás Gergely a kijelentését, miszerint nálunk az egyik legalacsonyabb az üzemanyagok ára. Erre konkrétan nem válaszoltak, de azt írták: Az Európai Unióban Magyarországon a legalacsonyabb az üzemanyagok jövedéki adója. (atv.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s