h i r d e t é s

Büntethetők a kamuprofil készítők?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Büntethetők a kamuprofil készítők?

2020. november 30. - 11:16

 

Varga Judit a digitális szabadságról értekezett Facebook oldalán

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

"A digitális térben tömegesen használnak hamis profilokat (fake account) az emberek megtévesztése és félrevezetése céljából. Ennek komoly jelentősége van, amit már személyes tapasztalatból is állíthatok. Azonban kevesen tudják, hogy az ilyen hamisítások adatvédelmi, személyiségi jogi és a súlyosabb esetekben büntetőjogi következményekkel járhatnak" - írja Varga Judit

"Más személy adatainak felhasználásával való profil készítése a Büntető Törvénykönyv 219. §-ba (személyes adattal visszaélés) ütköző büntetendő cselekményt valósíthat meg, amely egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekményt bárki elkövetheti, aki jelentős érdeksérelmet okozva jogosulatlanul vagy a céltól eltérően személyes adatot kezel. Jelentős érdeksérelem megállapítására vezet, ha a bűncselekmény folytán a sértett megítélése objektív mércével mérve komoly sérelmet szenved, különösen, ha szakmai tekintélyét, magánéletét, erkölcsi megbecsülését súlyosan hátrányosan érinti.

A hamis profilok létrehozása során a képmáshoz való jog, mint személyiségi jog megsértése is felmerül. Amennyiben a közösségi média platformon a felhasználói profilt készítő személy valamely más személy fényképét, így képmását is felhasználja (például profilképnek) a profilkészítéshez, személyiségi jogsértést valósít meg (Polgári Törvénykönyv személyes adatok védelméhez való jog, képmáshoz való jog, emberi méltóság, becsület és jóhírnév merülhet fel).

A hazai jogszabályok tehát védik a felhasználókat, azonban a jogok érvényesítéséhez a technológiai cégek együttműködése is szükséges. A Digitális Szabadság Bizottság munkája, pont ennek a folyamatnak a koordinálását, az együttműködés megteremtését jelenti a szabályozói és a technológiai oldal között."


 

Kommentek

h i r d e t é s