h i r d e t é s

Brüsszel fizette ki a déli kerítésnél dolgozó rendőrök túlóráit

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Brüsszel fizette ki a déli kerítésnél dolgozó rendőrök túlóráit

2020. augusztus 08. - 16:20

 

Több mint ötmilliárd forintot költött a rendőrség a határzárat védő járőrök fizetésére – uniós pénzből.

Rendőrök a határkerítésnél - a kép illusztráció! - Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Hangosan háborgott tavaly a Fidesz, hogy Brüsszel csak  a határvédelemre fordított kiadások mindössze alig több mint egy százalékát - 20 millió eurót - térítené meg Magyarországnak. Később aztán a Népszava derítette ki, hogy a kormánypárt szerény százmilliós eurós határvédelmi támogatást hallgatott el, sőt, a fent említett 20 milliót is szám szerint ők kérték, módosítva egy korábbi, jóval nagyobb összegről szóló igénylésüket.

Azt már tudni lehetett, hogy a brüsszeli forrásból kizárólag a szerb-magyar határszakaszon dolgozó rendőrségi és honvédségi állomány féléves munkáját lehetett támogatni – arról azonban sem a rendőrség, sem a Honvédelmi Minisztérium sem számolt be, hogy a (támogatás idején 6,6 milliárd forintnyi) keretből hány katona és rendőr, biztonsági őr munkadíját, pótlékait fizetik ki.

Nem tudott meg erről többet az MSZP-s Harangozó Tamás sem, aki hiába érdeklődött Benkő Tibor honvédelmi miniszternél, hogy pontosan mire fordították ezt az EU-s keretet, mennyi jutott belőle a vészhelyzet idején túlórázó honvédek illetményeire; a miniszter azzal hárított, hogy mindenben a törvényeknek megfelelően járnak el, és hasonlóan kitérően válaszolt lapunk megkeresésére is

A rendőrség közlékenyebbnek bizonyult: az Országos Rendőr-főkapitányság a Népszava kérdésére közölte: "2019. január 1. és 2020. június 30. között mintegy 5,6 milliárd forintot költöttek a projekt terhére, és ebből összesen 2 423 685 óra normál és túl-szolgálatot fizettek ki az ország minden részéből a déli határzónába telepített rendőröknek, határvadász egységeknek.

Ez azt jelenti, hogy az uniós támogatás túlnyomó részét a rendőrség használta fel, és csak mintegy egymilliárd forint juthatott belőle a költekezést furcsamód titkoló honvédelmi tárcának; bár – az egy év alatt bekövetkező forintromlás miatt – az összegben lehet akár pár százmilliós eltérés is (a tavalyi árfolyamhoz képest 20 millió euró jelenleg 6,9 milliárd forintot ér.)

Az ORFK a lap kérdésére azt is hangsúlyozta, hogy a járványhelyzet miatt elrendelt túlórákat nem ebből a keretből fizették, és szerintük egyetlen rendőrnek sem maradtak adósai a vészhelyzet után.

Bár a kormány folyamatosan hangsúlyozta, hogy Brüsszel nem akar pénzt adni a magyar határvédelemre, a közbeszerzési értesítő, és az uniós támogatást szerényen, de mindig feltüntető rendőrség folyamatosan cáfolta a propagandát: márciusban az uniós pályázati oldalról tudtuk meg azt is, hogy az ORFK 67 darab terepjárót vásárolhatott 1,2 milliárdért – az összeg 80 százalékát az EU Belső Biztonsági Alapja, 20 százalékát a magyar belügyi tárca állta. De az unió keretéből, szintén a Belső Biztonsági alap forrásaiból fejlesztik a rendőrség  biometrikus adatokat is rögzítő határregisztrációs rendszerét, bruttó 1,4 milliárd forintból.

A rendőrségnek juttatott uniós forrásokról és felhasználásuk céljáról ide kattintva lehet tájékozódni - érdemes is, hiszen ezek áttekinthető beszámolók.

A magyar kormány ugyanakkor nyomon követhetetlenül önti a közpénzt a határvédelembe, a tömeges bevándorlás okozta láthatatlan, öt éve tartó válsághelyzet felhatalmazást jelent a kifizetések titokban tartására is. Azt is csak a kormánytól tudhattuk meg, hogy  a röszkei határkerítés 2015-ös felállítása és tavaly agusztus között 504 milliárd forintnyi közpénzt fordítottak a határvédelemre. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s