fbpx Besokallt Brüsszel - Budapest és Varsó jelentős pénzelvonásra készülhet | CIVILHETES

h i r d e t é s

Besokallt Brüsszel - Budapest és Varsó jelentős pénzelvonásra készülhet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Besokallt Brüsszel - Budapest és Varsó jelentős pénzelvonásra készülhet

2018. április 23. - 12:11

 

"A más szisztéma szerinti elosztás kiváltképp aggasztó e két állam számára." - írja a nepszava.hu.

Forrás: index.hu

Brüsszel azt tervezi, hogy az EU-finanszírozásból több tízmilliárd eurót von el Közép- és Kelet-Európától, az így felszabadult pénzt pedig átirányítja pénzügyi válsággal küzdő területekre, olyanokra, mint például Spanyolország és Görögország

- írja a Financial Times. 

A jövő hónapban bemutatásra kerülő reformtervek ezen passzusai az Európai Bizottság 2021-2027-es uniós költségvetés-tervezetének egyik legvitatottabb részei, lévén nem kis összegről, és a döntés drámai következményeiről lehet szó.

A 350 milliárd eurós "kohéziós politika" deklarált célja egyrészt tehát a válságtól szenvedő déli régiók segítése, másrészt pedig... és ez az a pont, ami keményen érint minket is: 

A más szisztéma szerinti elosztás ugyanis kiváltképp  aggasztó lesz Varsó és Budapest számára - írja a Financial Times - miután eddig mind Magyarország, mind Lengyelország a kohéziós alapok két nagy kedvezményezettje volt, miközben a demokratikus normák sorozatos megszegése mellett, folyamatosan kemény harcot folytattak Brüsszellel.

Az Európai Bizottság tervei szerint megszüntetnék a kohéziós pénzek automatikus szétosztását, vagyis szakítanának azzal a gyakorlattal, hogy szinte kizárólag a bruttó hazai terméket vegyék alapul, ehelyett lényegesen szerteágazóbb kritériumokkal helyettesítve a jelenlegi metódust, figyelmbe vennék egyebek mellett  a fiatalok munkanélküliségét, az oktatást és a környezetet, a migrációt és az innovációt.

Az alapok elosztásának felülvizsgálata mellett a Bizottság megerősíti a jogosultság feltételeit, beleértve a jogállamiság tiszteletben tartását.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s

Kommentek