h i r d e t é s

Az önkormányzatok kezdenek "lázadni"

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az önkormányzatok kezdenek "lázadni"

2020. október 23. - 10:33

 

Kétezer milliárdnál is nagyobb a tét. Egyre több önkormányzat csatlakozik a népszavazási akcióhoz a polgárok érdekében. 

Gémesi György - Fotó: MTI/Varga György

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége csatlakozik a Karácsony Gergely által meghirdetett akcióhoz, miszerint helyi népszavazásokat fognak kiírni az európai uniós támogatások elosztásáról. Az EU óriási összeget szán a járvány okozta károk enyhítésére, Magyarország több mint 2.000 milliárd forintot kap.

Az önkormányzatok egy része azt szeretné, ha ennek a pénznek a felével helyben gazdálkodhatnának, a másik felével pedig tegyen a kormány azt, amit jónak lát. Hogy ez így is legyen, helyi népszavazásokat fognak kiírni. Az akciót Budapest főpolgármestere jelentette be, első körben mintegy húsz város, köztük számos megyeszékhely csatlakozott, most pedig a Magyar Önkormányzatok Szövetsége jelentette be, hogy a kezdeményezés mellé áll.

Gémesi György, szövetség elnöke azzal indokolta a csatlakozást, hogy tavasszal, a járvány első hulláma idején a települések rengeteg plusz feladatot kaptak, ám ezek ellátásához egy fillért sem biztosított a kormány. Sőt, a legnehezebb időben vonták el tőlük a gépjárműadót, a parkolási díjat, tehát jelentős bevételeket. Más országokban ez éppen fordítva történt, az állam többet adott az önkormányzatoknak, mint a járvány okozta válság előtt.

Az Európai Unió egyik alapelve a szubszidiaritás, vagyis az, hogy a döntéseket a megfelelő szinten kell meghozni. Ha egy település ügyeiről van szó, akkor ne a kormány határozzon, hanem a helyi önkormányzat. Logikus, hogy a forrásokat is így kellene elosztani. Magyarországon ez nem így van. A helyi népszavazásokkal azt szeretnék elérni, hogy ez az uniós elv érvényesüljön itt is.

A kétezer milliárd forint felét lakosságarányosan a települések között kellene elosztani. Ha a kormány kezében marad a döntés, akkor nem kérdés, hogy pártszimpátia, párthűség alapján kapnak majd támogatást az önkormányzatok. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége szakmai alapon szerveződött, ezt a kérdést sem szeretné politikai színtérre vinni. A politikánál fontosabb az emberek biztonsága – mondja Gémesi György. Ugyanakkor megjegyzi, hogy nem naiv, látja, hogy a kormány ellenségesnek nyilvánítja a hasonló törekvéseket, noha azok nem gátolnák a kormányt. A lakosságarányos elosztás mindenképpen méltányos lenne, és nem utolsó sorban sokkal átláthatóbb, mint a mostani pénzfelhasználás, amiről tulajdonképpen semmit sem lehet tudni, csak az látszik, hogy a klientúra gazdaszik a válság idején is.

A szövetség elnöke szerint méltányos lépés lenne a kormánytól, ha a helyi népszavazások megtartása előtt bejelentené, hogy az önkormányzatok által kívánt elvek szerint adja majd tovább az uniós támogatást. (Klubrádió)


 

Kommentek

h i r d e t é s