fbpx Az önkormányzat felújítja a XIII. kerületi iskolát, az épület állami része viszont romos marad | CIVILHETES

h i r d e t é s

Az önkormányzat felújítja a XIII. kerületi iskolát, az épület állami része viszont romos marad

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az önkormányzat felújítja a XIII. kerületi iskolát, az épület állami része viszont romos marad

2018. október 03. - 13:40

 

Ha a helyzet nem változik, az épületet úgy fogják átadni, hogy a harmadik homlokzat nem változik. - írja a nepszava.hu.

Forrás: nepszava.hu/444.hu olvasója

Ha a helyzet nem változik, az épületet úgy fogják átadni, hogy a harmadik homlokzat nem változik.

Érdekes felirat jelent meg egy Váci úti iskolaépületre rögzített molinón. Mint azt a 444 olvasói észrevették, ezen azt írták:

A XIII. kerület felújítja. Az állam nem költ rá, csak használja.

A portál összefoglalója szerint ha nem változik meg a helyzet, akkor az épületet a felújítás után úgy fogják átadni, hogy a tetőszerkezete és a háromból két homlokzata – az önkormányzati rész – szépen fel lesz újítva, a harmadik homlokzat – az állami – viszont romos-kopott marad.

Mint írják, a problémát az okozza, hogy az iskolaépület, amiben régebben általános iskola és gimnázium működött, két gazda kezében van: 57 százaléka önkormányzati, 43 százaléka pedig állami vagyonkezelésben. Az állami gazda a Közép-pesti Tankerület, illetve az azt felügyelő EMMI. Az utóbbi időben mindkét „térfélen” iskolák működtek a házban, a Gyermekház Iskola és a Prizma Általános Iskola és Óvoda.

A konfliktus azután kezdődött, hogy kiderült, az épület leromlott állapota miatt nem halasztható a felújítás. Az állam – az önkormányzat szerint – egyszerűen nem hajlandó finanszírozni a felújítás rá eső részét. Az önkormányzat ezzel szemben 644 millió forintot költ a munkálatokra, ami a teljes felújítás összköltségének kétharmada.

Forráshiányra hivatkozva elutasító választ kaptunk

Az államra eső rész 600 millió forint körül lenne. A portál megkeresésére a kerület közölte:

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterét és oktatásért felelős államtitkárát is megkerestük több alkalommal. Kértük, hogy a felújítási költségek finanszírozásában a használati arány mértékében vegyenek részt.

Megkereséseinkre forráshiányra hivatkozva elutasító választ kaptunk. A tankerületi központ a rá eső költségek finanszírozását azzal az indokkal utasította el, hogy nem áll rendelkezésre erre a célra elkülönített keret a költségvetésükbe.

A kerület ezek után azt a megoldást találta ki, hogy a rá eső részt megcsináltatja, beleértve a pince szigetelését, az alapvezetékcserét, a tető és az összes nyílászáró kicserélését, illetve a háromból két homlokzat felújítását. A belső udvar, valamint a Janicsár utca felőli homlokzat viszont úgy marad, kopottan.

nepszava.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s