h i r d e t é s

Az EU új jogszabályjavaslatokat fogadott el a bankok ellenállóképességének erősítésére

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az EU új jogszabályjavaslatokat fogadott el a bankok ellenállóképességének erősítésére

2021. október 27. - 13:05

Az Európai Bizottság új intézkedéscsomagra vonatkozó javaslatokat fogadott el, hogy erősítse a bankok ellenállóképességét és  felkészültségét a gazdasági sokkhatásokkal szemben, miközben továbbra is hozzájárulnak Európa gazdasági kilábalásához és az átálláshoz a klímasemlegességre.

Forrás: Inc. Magazine

Valdis Dombrovskis kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, az új szabályjavaslatoknak - amelyek a Bázel III megállapodás végrehajtását foglalják magukba - célja a tőkekövetelmények jelentős emelése nélkül erősíteni a bankok ellenállóképességét, ezzel megőrizhető az uniós bankszektor versenyképessége. Az intézkedéscsomag, különösen a kisebb bankoknál csökkenti a megfelelési költségeket a prudenciális előírások enyhítése nélkül - mondta.

A javaslat értelmében a bankoknak a kockázatkezelés részeként módszeresen azonosítaniuk kell, közzé kell tenniük és kezelniük kell a környezeti, társadalmi és irányítási kockázatokat is. A javasolt intézkedések szavatolják, hogy a bankok figyelembe vegyenek fenntarthatósági megfontolásokat - közölte.

Az új szabály egyértelmű, megbízható és kiegyensúlyozott szabályokat állapít meg a szakmai alkalmasságára és üzleti megbízhatóságra a felügyeletek számára annak értékeléséhez, hogy a vezető beosztású alkalmazottak rendelkeznek-e a bank irányításához szükséges készségekkel és tudással. Foglalkozik továbbá az unión kívüli országok bankjai fióktelepeinek EU-n belüli letelepedésével is. Harmonizálja az e területre vonatkozó uniós szabályokat, ami lehetővé teszi a felügyeletek számára, hogy jobban kezeljék azokat a kockázatokat, amelyek a fióktelepekhez kapcsolódnak.

A jogszabálycsomagnak köszönhetően az uniós bankok megerősödnek, és támogatni tudják a gazdasági fellendülést, valamint a zöld és digitális átállást - tette hozzá az uniós biztos. (MTI)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s