h i r d e t é s

Az Emirates közzétette éves jelentését a 2020-2021-es év üzleti eredményeiről

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Az Emirates közzétette éves jelentését a 2020-2021-es év üzleti eredményeiről

2021. június 19. - 10:42

 

Az Emirates vállalatcsoport 6 milliárd USD éves veszteséget könyvelt el a tavalyi üzleti évben a COVID-19 világjárvány miatt

Boeing 777, az Emirates-flottából

  • Az Emirates vállalatcsoport 6 milliárd USD éves veszteséget könyvelt el a tavalyi üzleti évben a COVID-19 világjárvány miatt. A csoportszintű árbevétel 9,7 milliárd USD-re csökkent a világméretű utazási korlátozások következményeként. A készpénzállomány továbbra is stabil, 5,4 milliárd USD.
  • A légitársasági üzletág 5,5 milliárd USD veszteséget jelentett, szemben az előző évi 288 millió USD-vel. Az árbevétel 66%-kal 8,4 milliárd USD-re esett vissza, ami az utasjáratok járvány miatti ideiglenes felfüggesztésének és az érvényben lévő globális utazási korlátozásoknak tudható be. A szállítási kapacitás 24,8 milliárd ATKM-re csökkent, a repülőgépflotta pedig 11 géppel csökkent.
  • A cégcsoport földi kiszolgálással foglalkozó leányvállalata, a dnata 496 millió USD veszteséget jelentett az előző évi 168 millió USD nyereséghez képest. A bevételek 62%-kal 1,5 milliárd USD-re zsugorodtak. 

Az Emirates Group 30 év óta először jelentett veszteséget, amelyet a bevételek jelentős csökkenése okozott, és amely teljes mértékben a COVID-19-hez kapcsolódó járat- és utazási korlátozások hatásának tulajdonítható. A ma közzétett 2020-21-es éves jelentésében az Emirates Group 6 milliárd USD veszteséget könyvelt el a 2021. március 31-én véget ért pénzügyi évre, szemben a tavalyi 456 millió USD nyereséggel. A vállalatcsoport bevétele 9,7 milliárd USD volt, ami 66%-os csökkenést jelent a tavalyi eredményhez képest. A készpénzállomány 5,4 milliárd USD, ami 23%-kal kevesebb a tavalyi évhez képest, főként a különböző világjárványokkal kapcsolatos üzleti és utazási korlátozások okozta gyenge kereslet miatt, amely a cégcsoport valamennyi fő üzletágát és piacát érintette.

Az év során az Emirates prioritásként kezelte munkatársainak és ügyfeleinek egészségét, a pénzügyi stabilitás megőrzését és a költségek kordában tartását. A légitársaság 3,1 milliárd USD tőkeinjekciót kapott legnagyobb tulajdonosától, a dubaji kormánytól. Ez segített fenntartani a működést és megtartani a munkavállalók nagy többségét. A járvány miatt azonban a cégcsoport történetében először került sor elbocsátásokra az üzletágak mindegyikében. Ennek következtében a teljes létszám 31%-kal 75.145 alkalmazottra csökkent.
2020-21-ben a vállalatcsoport összesen 1,3 milliárd USD értékben fektetett be új repülőgépek vásárlásába, létesítményfejlesztésekbe, vállalatok felvásárlására és a legújabb technológiák alkalmazásába. Emellett jelentős forrásokat fordított a környezetvédelmi intézkedésekre, valamint a tehetségeket és az innovációt elősegítő közösségek és inkubátorprogramok támogatására, amelyek a jövőbeni iparági növekedést szolgálják.
Őfelsége Ahmed bin Saeed Al Maktoum sejk, az Emirates Group elnök-vezérigazgatója a jövőre vonatkozóan kijelentette: "Senki sem tudja, mikor lesz vége a világjárványnak, de tudjuk, hogy a helyreállás csak szakaszosan fog végbe menni. Azok a vállalatok, amelyek a világjárvány idején erős pozícióból indultak, gyorsabban fognak tudni talpra állni. Egészen a 2020-21-es pénzügyi évig az Emirates növekedési és nyereségességi rekordot tudhatott magáénak, amely a szilárd üzleti modellnek, a HR-be és az infrastruktúrába történő folyamatos beruházásoknak, és a folyamatos innovációnak volt köszönhető. Sikerünk ezen alapvető összetevői változatlanok maradnak. Az Emirates talpra áll, és erősebb lesz, mint korábban."

Az Emirates teljesítménye

Az Emirates teljes utas- és teherszállítási kapacitása 58%-kal, 24,8 milliárd ATKM-re csökkent 2020-21 végére, a pandémiával kapcsolatos repülési és utazási korlátozások miatt. Az Emirates a pénzügyi év során három új A380-as repülőgépet vett át, és 14 régebbi repülőgépet, köztük 9 Boeing 777-300ER-t és 5 A380-ast kivont a forgalomból, így a flotta teljes állománya március végén 259 darab volt. Az Emirates flottájának átlagéletkora továbbra is fiatal, 7,3 év.

Az Emirates teljes árbevétele a pénzügyi évben 66%-kal, 8,4 milliárd USD-re csökkent. A teljes működési költség 46%-kal csökkent az előző pénzügyi évhez képest. A légitársaság üzemanyagköltsége 76%-kal, 1,7 milliárd USD-re zsugorodott az előző évhez képest. A járványok okozta folyamatos járat- és utazási korlátozások miatt a légitársasági üzletág 5,5 milliárd USD veszteséget jelentett a tavalyi 288 millió USD nyereség után. Az Emirates 2020-21-ben 6,6 millió utast szállított (88%-os csökkenés), az ülőhely-kapacitás 83%-kal csökkent.

A világjárványra reagálva az Emirates élen járt az iparági szereplők között az új szolgáltatások bevezetésében, melyek az utasok és az alkalmazottak egészségének védelmét és a légiutazás biztonságosabbá tételét szolgálták. Az Emirates az első légitársaság volt, amely minden utasa számára ingyenes COVID-19 egészségügyi fedezetet biztosított, majd díjmentessé tette az utazás-átfoglalást, felgyorsította a repülőjegyár-visszatérítések kezelését, illetve bevezette az úgynevezett „érintésmentes utazás” legújabb eszközeit, mint például a biometrikus azonosítást.

Az Emirates 200 repülőgépre szóló rendelésállománya jelenleg változatlan. A légitársaság szilárdan kitart a modern és hatékony flotta üzemeltetésére irányuló, régóta alkalmazott stratégiája mellett, mivel a fiatal repülőgépek környezetbarátabbak, olcsóbban üzemeltethetők és az ügyfelek számára is vonzóbbak.
Az év során az Emirates újraindította stratégiai codeshare partnerségét a flydubai légitársasággal, illetve új partnerekkel, a TAP Air Portugáliával, a FlySafairrel és a dél-afrikai Airlinkkel kötött megállapodásokat, hogy bővítse az összeköttetést ügyfelei számára. A pénzügyi év kezdetekor – a járvány első hulláma idején - még egytelen menetrend szerinti utasjárat sem üzemelt, ám 2021. március 31-re már több mint 120 célállomásra repült az Emirates. Az Emirates új prémium turistaosztályú ülésekkel és egyéb termékfejlesztésekkel korszerűsítette A380-as repülőgépeinek egy részét.

Az Emirates SkyCargo teljesítménye

Az Emirates SkyCargo kiemelkedő teljesítményt nyújtott tavaly, mivel gyorsan reagált a megváltozott globális piacon jelentkező új keresletre. Ennek köszönhetően a légitársaság teljes szállítási árbevételének 60%-a származott a teherszállítási üzletágból. Az élelmiszerek, orvosi és egyéb kereskedelmi cikkek globális ellátási láncainak támogatása mellett az Emirates SkyCargo kihasználta gyógyszeripari infrastruktúráját is, hogy támogassa a COVID-19 vakcinák világméretű szétosztását. Tavaly októberben az Emirates SkyCargo a COVID-19 vakcinák számára külön logisztikai központot hozott létre Dubajban, majd később az UNICEF-fel is partnerségre lépett, hogy megkönnyítse a COVID-19 vakcinák gyors szállítását a fejlődő országokba Dubajon keresztül.

A légi árufuvarozás iránt egész évben tapasztalt erős keresletnek köszönhetően az Emirates áruszállító részlege 4,7 milliárd USD bevételt ért el, ami 53%-os növekedés a tavalyi évhez képest. Az egy árutonnakilométerre (FTKM) jutó nyereség erőteljesen, 88%-kal nőtt.


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s