h i r d e t é s

Anyatejben is kimutatták a koronavírust

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Anyatejben is kimutatták a koronavírust

2020. május 23. - 06:26

A vírus megbetegítette az anya csecsemőjét is - közölték pénteken az Ulmi Egyetem kutatói. Azt nem tuják a szakemberek, hogy a gyermek az anyatej által betegedett-e meg.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Először mutatták ki virológusok a koronavírus jelenlétét egy koronavírus-fertőzésen átesett nő anyatejében. Az ulmi kutatók tanulmányukat az esetről a The Lancet című orvostudományi folyóiratban tették közzé.

A virológusok két nőtől származó anyatejben kutatták a koronavírus örökítőanyagát (RNS). Mindkét nő a szülés után együtt volt a csecsemőjével ugyanabban a kórházi szobában. Amikor az egyik nőn észlelték a Covid-19 tüneteit, csecsemőjét elkülönítették tőle.

Szobatársán később jelentkeztek a betegség tünetei, nála és gyermekénél is kimutatták az új koronavírust. Az először megbetegedett nő anyatejében a kutatók semmi utalást nem találtak a koronavírus jelenlétére.

A második anya esetében azonban négyszer is pozitív eredményt hozott az anyatej vizsgálata. Hogy ez miért van így, nem világos a kutatók előtt

- mondta Jan Münch, a tanulmány egyik szerzője.

14 nap után már nem találtak koronavírust az anyatejben, mind az anya, mind gyermeke felépült a betegségből. A később megbetegedett nő, amikor gyermekével kapcsolatba lépett, maszkot viselt, kezét és mellét fertőtlenítette. Szoptatás előtt mindig sterilizált mindent. Nem világos, hogy a baba a szoptatástól fertőződött-e meg - hangsúlyozták a kutatók.

"Tanulmányunk azt mutatja, hogy az akut fertőzésben szenvedő szoptató anyáknál a Sars-CoV-2 jelenléte az anyatejben kimutatható. De nem tudjuk, hogy milyen gyakori az, hogy a vírus az anyatejben fertőző is és hogy a szoptatással átvihető-e a csecsemőre" - írták. Az új típusú koronavírus tipikusa cseppfertőzéssel terjed. (infostart.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s