h i r d e t é s

A Tesco és a Penny Market is magyar tulajdonba kerülhet?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Tesco és a Penny Market is magyar tulajdonba kerülhet?

2021. szeptember 23. - 13:58

 

A Jellinek Dániel érdekeltségében álló Indotek Csoport stratégiai partnerségi tárgyalásokat folytat az Auchan kiskereskedelmi láncait üzemeltető magyarországi holdinggal. 

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Ennek lényege, hogy az Indotek kisebbségi tulajdonrészt szerezhet a hálózatban. Iparági források szerint elképzelhető, hogy az Auchanban a magyar tulajdon jó eséllyel idővel többségi lesz, de folynak tárgyalások a Penny Market átvételéről, és a Tesco magyar tulajdonba kerülése is lehetséges – írja cikkében a G7.

Orbán Viktor miniszterelnök fogalmazott még úgy 2016 őszén, hogy

Négy olyan terület létezik, ahol muszáj elérni, hogy a hazai tőke a nemzetközi fölé nőjjön. Ezek a média, a bankok, az energia és a kiskereskedelmi hálózat. Hárommal megvagyunk, a negyedikbe beletörött a fogunk. Kénytelenek vagyunk ezért új ötleteken dolgozni.

A KSH adatai szerint 2020-ban az élelmiszer jellegű vegyes kereskedelem összesített magyarországi forgalma közel 4 600 milliárd forint volt. Ebből durván 600 milliárd forinton osztozhatnak a kisebb, jellemzően magyar boltok, míg a három nagy magyar lánc (Coop, CBA és Real) összesített teljesítménye körülbelül 1300 milliárd forint lehet. Ez összesen mintegy 1900 milliárd forint volt tavaly, bár ezek csak durva közelítő értékek. A cél tehát ennek a növelése lenne.

A TESCO KIVONULÁSA MÁR ÉVEK ÓTA TÉMA, DE A TÁRSASÁG MEGERŐSÍTETTE A G7 FELÉ, HOGY A TÁRSASÁG NEM ELADÓ, HOSSZÚ TÁVON IS ELKÖTELEZETT A MAGYAR PIAC IRÁNT. A PENNY MARKET SZINTÉN HASONLÓ NYILATKOZATOT TETT.

A Penny Market piaci értéke 65-85 milliárd forint lehet, míg a Tesco 270-350 milliárdot, az Auchan pedig 100-130 milliárd forintot érhet – írja a lap, bár megjegyzi, hogy utóbbi erősen felülbecsült összeg lehet, mivel a hipermarketeket az iparági átlagnál sokkal rosszabbul árazza a piac. Emiatt az Auchan esetében a cég értéke inkább 70-100 milliárd forint lehet.

Ha azonban magyar többségi kézbe kerülnének ezek a láncok, akkor nehéz elképzelni, hogy ugyanabban a beszerzési és forgalmazási modellben maradhatnának meg. A magyarosítás így nem feltétlenül csak pénzügy kérdés, mivel ez mit sem érhet, ha utána ezeket nem tudják a külföldi multik mintájára működtetni. A magyar láncok pedig az elmúlt évtizedekben nem tudtak érdemben ebbe az irányba elmozdulni, ez térvesztésük egyik fő oka. Arra azonban jó eszköz a magyar tulajdonlás, hogy a kisebb magyar élelmiszeripari cégek termékeinek is legyen biztos piaca. (Portfolio)


 

Kommentek

h i r d e t é s