h i r d e t é s

A szokásosnál is nagyobb idén a Déli-sark fölötti ózonlyuk

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A szokásosnál is nagyobb idén a Déli-sark fölötti ózonlyuk

2021. szeptember 17. - 06:35

A lyuk máris nagyobb, mint az Antarktisz teljes területe. Ózon hiányában erős, az élő sejteket károsító napsugárzás éri a Földet.

A kép illusztráció! - Forrás: Green Matters

Szokatlanul nagy idén a déli félteke fölötti ózonlyuk, és máris nagyobb, mint maga az Antarktisz teljes területe – közölte csütörtökön az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (C3S).

A Földet az ártalmas napsugaraktól védelmező ózonrétegben minden évben jelentkező lyuk átlagos indulást követően a szokásosnál nagyobbra nőtt az elmúlt héten. Az adatok arra utalnak, hogy az idei ózonlyuk a szokásosnál jóval nagyobb és talán mélyebb is lesz – mondta Vincent-Henri Peuch, a szolgálat vezetője.

A lyuk jelenleg hasonló a tavalyihoz, amely szintén szokásosan indult, és aztán az egyik legmélyebb és leghosszabb ideig tartó ózonhiány lett a feljegyzések 1979-es kezdete óta. Az idei lyuk is már a legnagyobb 25 százalék közé tartozik – közölte a kutató, aki szerint mindazonáltal nincs ok az aggodalomra.

A légkörben lévő ózon elnyeli a Napból érkező ibolyántúli sugarakat. Ózon hiányában erős, az élő sejteket károsító napsugárzás éri a Földet. Az ózonlyuk szeptember közepe és október közepe között éri el maximális kiterjedését a Déli-sarkvidék fölött, és decemberre rendszerint összezárul.

Az egyebek közt a hűtőszekrényekben és szórófejes dobozokban használt ózonpusztító vegyszerek 1987-es betiltása óta lassan regenerálódik az ózonréteg az Antarktisz fölött, de szakértők szerint a 2060-70-es évekig is eltarthat, míg teljesen lebomlanak a légkörben felhalmozódott ózonkárosító anyagok. (hvg.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s