fbpx A Szegedi tükörponty is uniós oltalmat kapott | CIVILHETES

h i r d e t é s

A Szegedi tükörponty is uniós oltalmat kapott

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Szegedi tükörponty is uniós oltalmat kapott

2021. szeptember 08. - 11:22

 

Az Európai Bizottság szerdán kihirdetett rendeletével a "Szegedi tükörponty" védett elnevezés lett az EU-ban. Ez a korábban már bejegyzett "Szilvásváradi pisztráng", "Akasztói szikiponty" és "Balatoni hal" után a negyedik magyar édesvízi hal elnevezés, amely uniós oltalmat nyert, amely hozzájárul a halfogyasztás népszerűsítéséhez - közölte az Agrárminisztérium az MTI-vel.

Forrás: Agro Napló

 A "Szegedi tükörponty" oltalom alatt álló földrajzi jelzés a Szegedi tükrös ponty államilag elismert pontyfajtából tenyésztett élő halra, illetve annak húsára vonatkozik. Tenyészterülete Szeged városától északra fekvő Fehér-tóra, mint a Dél-Alföld természetes vízgyűjtő medencéjére épülő, 2000 hektár területű, 141 tóból álló összefüggő halastórendszer.
    A "Szegedi tükörponty" hasi oldala sárga, pikkelyzete hátsoros tükrös. A húsa vöröses színű, omlós, magas fehérjetartalmú, zsírszegény és ízletes. Ezek a sajátos tulajdonságok az egyedileg kitenyésztett tájfajtának, a környezeti adottságoknak és a szikes termőhelyhez igazított tartási körülményeknek köszönhetők.
    A filézett "Szegedi tükörponty" 2011 óta viseli a "Hagyományok-Ízek-Régiók" (HÍR) védjegyet, filézve igen kedvelt a vendéglátók és a fogyasztók körében, nélkülözhetetlen alapanyagul szolgál a híres Szegedi Halászléhez.
    A földrajzi árujelzős agrártermékekről további információk érhetőek el a www.gi.gov.hu honlapon - tájékoztatott a minisztérium. (MTI)


 

h i r d e t é s