h i r d e t é s

A szakrendelők államosítására készülnek?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A szakrendelők államosítására készülnek?

2020. július 22. - 08:12

 

Augusztus 7-ig van szerződése a NISZ Zrt.-nek arra, hogy az egészségügyi munkavállalók szakmai kérdőíveit feldolgozza. - értesült a CIVILHETES

A webes kérdőív a NISZ Zrt. oldalán

Szoros a határidő, a lapunkhoz eljutatott tájékoztató levélből kiderül, hogy az egészségügyiseket három csoporta osztották és a webes felület az egyes csoportoknak különboző időpontokban áll nyitva.

1. Vezetők - 2020. július 13-20.
2. Orvosok és gyógyszerészek - 2020. július 16-23.
3. Szakdolgozók - 2020. július 20-27. között tölthetik ki az anonim kérdőívet.

A különböző csoportok más-más linken elérhető kérdőívet tölthetnek ki.

Lapunk a szakdolgozóknak szánt kérdőívet kapta meg. A kérdőívből kiderül, hogy az egészségügyi szakdolgozók nettó fizetése (pótlékokat és túlóákat is beleszámítva) nem lehetne kevesebb havi 300 ezer forintnál.

A szakdolgozóknak szánt kérdőív a fekvőbeteg-szakellátó rendszer javíthatóságával indít. Strukturális problémákkal operál az első kérdés-csokor:

A második kérdéskör az ellátórendszer jelenlegi struktúrájának átalakításáról szól, egyben egy lehetséges átalakításra is utal:

A harmadik kérdés-csoport a szakfelügyeleti renszder további érősítését javasolja.

A negyedik kérdéskör a köz- és magánfinanszírozott egészségügyi szegmens párhuzamosságaira mutat rá és rákérdez egy életpálya modell lehetséges bevezetésére is.

A kérdőív utolsó kérdésköre a havi szakdolgozói jövedelemre és a hálapénz intézményére kérdez rá.

Forrásunk kétli, hogy 2020. augusztus 7-ig feldolgozzák a beérkezett válaszokat. Ugyanakkor a kérdőívek beérkezése után lehet majd kommunikálni, hogy kikérték az egészségügyi szakdolgozók véleményét, bárhogy is döntenek.

Frissítés (2020. július 22. 14:28)

A DK tiltakozik az orvosi szakrendelők államosítása ellen!

Úgy látszik, Orbánék már nem csak a lakosságot zaklatják újra a konzultációnak nevezett kormánypropagandával. Sajtóhírek szerint a szakellátásban dolgozó orvosok és gyógyszerészek a napokban megkapták a maguk kérdőívbe csomagolt ultimátumát, miszerint a Fidesz a szegényes állami és a gazdag magánellátás betonba öntése mellett a járóbetegellátás központosítására, vagyis az önkormányzati szakrendelők államosítására készül, ami a beszerzések megbénulását, a rendszer működésképtelenné válását, és az ellátás színvonalának csökkenését eredményezné. 

A Demokratikus Koalíció tiltakozik a Fidesz újabb államosítási kísérlete, a szakrendelői rendszer szétverése ellen. Ez a lépés Orbán újabb bosszúhadjárata Budapesttel és a budapestiekkel szemben. Emlékeztetünk rá, hogy a kormány 50 milliárd forintot ígért a fővárosi egészségügynek az atlétikai világbajnokságért cserébe, amit most egyetlen tollvonással készülnek visszavonni. Aki kicsinyes politikai céljai érdekében majd másfél millió ember egészségét és ellátását képes veszélyeztetni, annak azt sem szabad elhinni, amit kérdez, főleg nem azt, amit mond. A kormány ezzel újra bebizonyította, hogy a hatalomért és a pénzért bármire képes, és közben a budapestiek egészsége egyáltalán nem érdekli. (Szaniszló Sándor A XVIII. kerület polgármestere, Demokratikus Koalíció


 

h i r d e t é s