h i r d e t é s

A szakképzésben korántsem döccenőmentes az új jogállás bevezetése

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A szakképzésben korántsem döccenőmentes az új jogállás bevezetése

2020. július 22. - 06:15

 

Késnek a szerződések, csúsznak a végkielégítések és néha eltűnnek a pótlékok

Illusztráció: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Lassan három hete életbe lépett a szakképzésben dolgozókat érintő jogállás-változás – július elsejével elveszítették közalkalmazotti státuszukat – de még mindig vannak olyanok, akik nem kapták meg új munkaszerződéseiket.

Sőt, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) olyan dolgozókról is tud, akik, bár kaptak új szerződést, abban nem az áll, mint a korábban kapott munkáltatói ajánlatban.

- Az egyik leggyakoribb probléma, hogy a munkavégzés helyével kapcsolatos kötelezettségek másként szerepelnek a kézhez kapott szerződésekben, mint a korábbi ajánlatban – nyilatkozta lapunknak Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője. Mint mondta, előfordult, hogy míg az ajánlatban egy adott szakképzési intézmény volt feltüntetve a munkavégzés helyeként, a szerződés szerint már a munkáltató, vagyis a szakképzési centrum határozhatja meg, mikor, melyik iskolában kell dolgoznia az érintett munkavállalónak.

A Munka törvénykönyve egyébként lehetőséget ad arra, hogy ideiglenesen máshova rendeljék át a dolgozókat, de évente legfeljebb csak 44 munkanapon. Emellett volt olyan oktató is, akinek az osztályfőnöki pótléka tűnt el a munkaszerződéséből. A szakszervezet minden érintetett arra figyelmeztet, senki ne írja alá azonnal a szerződést, még akkor sem, ha csak pár szóban tér el a korábbi ajánlattól. Felhívták a figyelmet arra is, a problémákat érdemes jelezni a munkaügyi ellenőrző hatóságnak, mert a munkaszerződés nélküli foglalkoztatás törvényellenes.

De azok közül sem örülhet mindenki, akik úgy döntöttek, a közalkalmazotti státusz megszüntetése után nem írják alá az új szerződést, hanem végkielégítéssel távoznak a szakképzési rendszerből. A PDSZ több megkeresést is kapott olyan oktatóktól, dolgozóktól, akik nem kapták meg végkielégítéseiket a törvényben rögzített határidőig – jelen esetben július 8-áig.

A szakszervezet szerint ha a szakképzési centrumok ennek nem tesznek eleget, mulasztásos jogsértést követnek el. A PDSZ minden ilyen ügyben jogi eljárást indított. Korábban a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is arra hívta fel a figyelmet: a szakképzési centrumok csak azoknak fizetnének végkielégítést, akik jogviszonyuk megszűnése után 60 napig nem helyezkednek el máshol és erről nyilatkozatot tesznek. Ez a PSZ szerint is törvényellenes. (nepszava.hu)

 

Reagált az Innovációs és Technológiai Minisztérium

Megint hazudott a Népszava – rendben zajlik az oktatók jogállásváltása. A Népszava állításaival szemben rendben zajlik a szakképzésben dolgozók jogállásváltása és béremelése. A Innovációs és Technológiai Minisztérium a cikkben megfogalmazott állításokat a szakszervezet politikai hangulatkeltésének tartja.

A szakképzésben oktatók július elsejétől jelentős béremelés mellett gyakorolják hivatásukat, több olyan kedvezményt, lehetőséget is megtarthatnak, amely a korábbi foglalkoztatási-jogi helyzetük alapján illette meg őket. Az átállás mindenhol rendben zajlik, az elsöprő többség elégedettséggel nyugtázta a változtatást. A munkáltató által megajánlott új bért országos átlagban az érintettek közel 97 százaléka fogadta el. A szerződések tartalmával minden dolgozó tisztában van, arról a munkáltatók tájékoztatást adtak számukra.

A fenntartó minden segítséget megad az érintetteknek a járványhelyzet miatt csekély számban felmerülő egyedi problémás ügyek mielőbbi megoldásához. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy egy esetleges későbbi szerződéskötés semmilyen hátrányt nem jelenthet a dolgozók számára. A korábbi ajánlatban foglaltak mindkét felet kötik, a dolgozó nem kerülhet a megállapodáshoz képest kedvezőtlenebb helyzetbe. A szaktárca visszautasítja a Népszava munkavégzés helyét és végkielégítéseket érintő, valótlan híreszteléseit, az azokkal kapcsolatos eljárások is a hatályos jogszabályok szerint zajlanak.

A kormány az átlagosan 30 százalékos béremeléssel a tanárok és oktatók iránti megbecsülést fejezi ki, erősíti a szakképzés és a versenyszféra közötti kapcsolatot és átjárhatóságot. A megújuló szakképzésben az ősszel kezdődő tanévtől a diákok is többletjuttatást kapnak az újonnan bevezetett ösztöndíjak formájában.

Kiadó: Innovációs és Technológiai Minisztérium (OS)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s