h i r d e t é s

A román Orbán Viktor szövetkezne az igazival

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A román Orbán Viktor szövetkezne az igazival

2022. január 18. - 08:10

 

Soviniszta beállítottsága ellenére az AUR Európában próbál szövetkezni a Fidesszel és a hasonló erőkkel. 

George Simion magát Románia Orbán Viktorának nevezi - Forrás: Székely Hírmondó

Romániában már odáig jutott a temesvári német polgármester elleni hadjáratban az alig két éve alakult szélsőjobbos párt, az AUR, hogy az emberei rövid időre elfoglalták a városházát. Elnöke, George Simion amúgy nagy híve Orbán Viktornak, de ez nem zavarja abban, hogy odahaza a magyar kisebbség ellen (is) uszítson. Kifejezetten Nyugat- és EU-ellenes nézeteket képvisel, antiszemita, megveti a kisebbségeket és a melegeket, abszolút Putyin-barát. Azt is követeli, hogy a holokausztot ne tanítsák az iskolákban, aminek ellenére népszerűsége egyre nő.

George Simion magát Románia Orbán Viktorának nevezi és szeretne kapcsolódni ahhoz a szélsőjobboldali szövetséghez, amelyet a magyar kormányfő igyekszik tető alá hozni. Viszont csaknem három éve személyesen vezette a rohamot, amikor embereivel együtt az Úz völgyében feldúltak egy 1. világháborús katonai temetőt, ahol magyar sírok is vannak.

Ami a mostani botrányt illeti, kihallgatást követeltek a temesvári polgármestertől, Dominic Fritztől, aki született németként szerezte meg a tisztséget, miután korábban önkéntesként éveken át a településen dolgozott és annyira megszerette, hogy a végén oda is költözött. A néhány tucatnyi emberből álló csőcselék negyed órán át tombolt az épületben, míg végül dolgavégezetlenül távozott. Rendőr ez idő alatt nem bukkant fel a közelben. Válaszul 23 város polgármestere nyilatkozatban biztosította szolidaritásáról Dominic Fritzet és sürgette, hogy a hatalom járjon el a randalírozókkal szemben. Maga Dominic Fritz úgy nyilatkozott, hogy nem hagyja magát megfélemlíteni, de ami történt, az támadás a nyíltság és a türelem, a város multikulturális és EU-barát szelleme ellen.

A bukaresti parlamentben jelenleg az AUR-é a negyedik legnagyobb frakció, ám tevékenysége egyre nagyobb aggodalmat kelt, főként mert megmozdulásain sokszor ott vannak a neonácik is. A temesvári akció azért különösen tragikus, mert a városból indult az 1989-es forradalom, amely elsöpörte a diktátor, Nicolae  Ceausescu rezsimjét, így a város a szabad és európai Románia bölcsőjének számít. A párt különben már a bukaresti parlament épületét is megpróbálta elfoglalni. (Deutsche Welle) / Népszava


 

Kommentek

h i r d e t é s