fbpx A román államfő az idegengyűlölet riasztó erősödésére hívta fel a figyelmet a roma holokauszt emléknapján | CIVILHETES

h i r d e t é s

A román államfő az idegengyűlölet riasztó erősödésére hívta fel a figyelmet a roma holokauszt emléknapján

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A román államfő az idegengyűlölet riasztó erősödésére hívta fel a figyelmet a roma holokauszt emléknapján

2021. augusztus 02. - 14:31

 

A koronavírus-járvány közepette riasztóan felerősödött az interneten a rasszizmus, antiszemitizmus és a romák elleni idegengyűlölet - állapította meg a roma holokauszt emléknapja alkalmából, hétfőn közzétett üzenetében a román államfő, aki szerint a politikai vezetők kötelessége nyilvánosan elítélni minden gyűlölködést.

Forrás: Magyar Hang

 Klaus Iohannis rámutatott: augusztus 2-án annak a félmillió roma férfira, nőre és gyerekre az emlékeznek Európa-szerte, akik a rasszizmust, antiszemitizmust, gyűlöletet és intoleranciát állampolitikai rangra emelő embertelen rendszer áldozataivá váltak. Felidézte: a román hatóságok 25 ezer romát deportáltak a második világháború idején Transnistriába (a Dnyeszteren túli területekre), közülük mintegy 11 ezren életület vesztették.
    "Kötelességünk felidézni emléküket és megbizonyosodni arról, hogy ilyen borzalmak nem ismétlődnek meg" - írta a román elnök. Úgy vélte: többet kell tenni azért, hogy a történtek ne merüljenek feledébe, és a felnövekvő generációk megismerjék a romák elleni népirtást. Iohannis megerősítette: Románia kötelezettséget vállal a holokauszt emlékének megőrzésére, és határozottan fellép a rasszizmus, hátrányos megkülönböztetés, antiszemitizmus, a faji és etnikai erőszak bármely formája ellen.
    A bukaresti külügyminisztérium is közleményben tisztelgett a roma népirtás áldozatai előtt és felidézte: a parlament tavaly törvénybe foglalta, hogy augusztus 2. a roma holokauszt - Samudaripe (tömeggyilkosság) - emléknapja Romániában.
    Romániában - idén januártól kezdődően - három hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtják a romaellenes megnyilvánulásokat, illetve háromtól tíz évig terjedő börtönnel a romaellenes szervezetek létrehozását vagy azok pénzelését.
    A román parlament a romákkal szembeni előítéletek, a közösség megbélyegzése és kirekesztése, a kettős mérce alkalmazása miatt tartotta szükségesnek, hogy az - idegengyűlölet büntetéséről szóló - általános rendelkezéseken kívül a cigánysággal szembeni gyűlöletkeltés visszaszorítására és megelőzésére külön jogszabályt alkosson.
    Augusztus 2. a roma holokauszt emléknapja, amelyet 1972 óta tartanak meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján arra emlékezve, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóan több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban. (MTI)


 

h i r d e t é s

Kommentek