h i r d e t é s

A Prix de l’Arc de Triomphe versenye

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A Prix de l’Arc de Triomphe versenye

2022. december 13. - 12:46

A Prix de l’Arc de Triomphe egy kiemelt lóverseny Franciaországban, amelyen három évesnél idősebb telivérek versenyeznek egymás ellen a Longchamp Racecourse pályáján Párizsban. A verseny minden évben egyszer kerül megrendezésre, általában október első vasárnapján. A táv 2400 méter, ezen versenyeznek a világ legjobb lovai.

Prix de l’Arc de Triomphe - Forrás: wikipedia

Általában simán csak „Arc”-ként hivatkoznak a versenyre, amely a világ egyik legnagyobb presztízzsel bíró lóversenye. A győzteseket egy ilyen futam megnyerése után már bajnokként emlegetik. A megnyerhető díj is kifejezetten nagy, a világ legjobban fizető lóversenyei közé tartozik. A lóverseny a fogadás világában is a legtöbb fogadással bíró versenynek számít.

Visszavonult a legendás bajnok

A Prix de l’Arc de Triomphe versenyét 2022-ben az Alpinista nevű ló nyerte meg Luke Morrisszal a nyeregben. Érdekesség, hogy Alpinista tulajdonosa az a Kirsten Rausing, akit leginkább a Tetra Laval holding tulajdonosaként ismerhetünk. Alpinista nem is olyan rég nyerte meg a versenyt, de most már szomorú hírről lehet beszámolni: a csodálatos állat nyugdíjba kell, hogy vonuljon. A most öt éves ló egy fél hosszal verte meg a második helyezett lovat a párizsi futamon. Ez volt a hatodik Group One versenysorozat győzelme Alpinistának, de mégis különleges sikerről van szó.

A ló edzője a 74 éves angol edző, Mark Prescott, akinek ez volt az első Arc győzelme ötven évnél is hosszabb karrierje során. Ő maga erősítette meg nem is olyan régen az egyik hírügynökségnek, hogy a ló már nem tud elindulni a Japán Kupán.

Elmondása szerint az Arc után az egyik nap a kancának forró lett a lába és Prescott asszisztense egyből gyanakodni kezdett egy sérülésre. Általánosságban egy ló lába akkor melegszik be, ha megnövekszik az adott területen a véráram, ami leggyakrabban egy gyulladás vagy sérülés eredményeként következik be. Amikor másnap maga Prescott is megnézte a ló lábát, tudta, hogy baj van. Rövid mérlegelés után úgy döntöttek, hogy visszavonultatják a kancát. Még úgy gondolták, hogy majd a tokiói Japán Kupán a ló elbúcsúzhat, de a sérülés miatt már erre sem volt módja.

Mostantól kezdve életét békében fogja tölteni a szintén Kirsten Rausing birtokában lévő angol Newmarketben található lovardában, ahol egyébként Prescott többi lova is készül a versenyekre. A visszavonulás nem csak érzelmi szempontból rossz Rausingnak és Prescottnak, de azért is, mert ha Tokióban nyert volna az Arc sikere után, akkor 3 millió dolláros bónuszt kaphatott volna a ló csapata.

Pályafutása során 15 versenyen indult el és ebből tízet meg is tudott nyerni, így összességében közel 4 millió dollárnyi díjat nyert tulajdonosának.

Érdekesség az Arcról

Végül néhány érdekességet még említsünk meg az Arc versenyéről, amelyet 1920 óta rendeznek meg Párizsban. Ha csak 2000-től nézzük a futamokat, akkor elmondható, hogy kétszer versenyt nyerni csak két ló tudott, Treve és Enable. A legsikeresebb tulajdonos Khalid Abdullah, a szaúdi királyi család tagja, akinek lovai 2000-től kezdve négy alkalommal tudtak a világ egyik legrangosabb versenyén nyerni. Legrangosabb ez a verseny minden szempontból, egyrészt a legjobb lovak versenyeznek itt, másrészt pedig a tulajdonosok a világ leggazdagabb emberei közé tartoznak.


Kommentelne? Kattintson ide!