fbpx A norvég kormány más utat keres a hazai civilek támogatásra | CIVILHETES

h i r d e t é s

A norvég kormány más utat keres a hazai civilek támogatásra

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A norvég kormány más utat keres a hazai civilek támogatásra

2021. július 25. - 06:00

 

A skandináv ország külügyminisztere szerint a magyar kormány személyi kérdések miatt mondott le 77 milliárd forintról.

Ine Eriksen Soreide, norvég külügyminiszter - Fotó: FABRIZIO BENSCH / AFP

A norvég kormány látja, hogy a magyar civil szervezeteknek szüksége van pénzre, úgyhogy megpróbálunk más utat találni a támogatásukra – annak ellenére, hogy ez egyre nehezebb, főleg Magyarországon – mondta a Politicónak adott interjújában Ine Eriksen Soreide (képünkön), norvég külügyminiszter.

Szerinte a magyar kormány egyre csak nehezíti a civil szervezetek működését, és Magyarország inkább nem kérte a Norvég Alapból általa felhasználható 77 milliárd forintot, mert abban volt egy mintegy 4 milliárdos tétel, a Civil Alap, amelynek felhasználásába nem szólhatott volna bele.

Ine Eriksen Soreide pénteken megerősítette: azért nem tudtak Magyarországgal megegyezni, mert „a donor országok mind a 15 kedvezményezett országban megkövetelik, hogy a civil társadalom támogatását szolgáló alap kezelése a hatóságoktól független legyen. Ezzel Magyarország is egyetértett, azt azonban nem fogadta el, hogy a szakmailag legalkalmasabb pályázó kapja a megbízást”. 

Ha a kormány nem tudja elfogadni azokat az alapelveket, amiket a másik tizennégy ország igen, akkor meg kell húznunk a határt

– tette hozzá.

A norvég külügyminiszter ezután arról is beszélt, hogy Norvégia „hónapról hónapra egyre inkább aggodalommal figyeli a magyar kormány lépéseit”, például a melegellenessé eltérített pedofiltörvényt, ami aggodalommal tölti el őt. (A Telex nyomán) / nepszava.hu


 

h i r d e t é s

Kommentek