h i r d e t é s

A "Nagy Zöld Fal" Afrikában épül

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A "Nagy Zöld Fal" Afrikában épül

2022. június 28. - 06:26

A szakemberek, a WHO megkongatta a vészharangot: az az életmód, amit most folytatunk, nem tartható fent tovább. Az előrejelzések szerint 10-20 éven belül bekövetkezik a katasztrófa, ami miatt drasztikus változtatásokra kényszerülünk. Tegyünk a bolygónkért, amíg lehet!

Forrás: Green Wall

A 780 millió hektáros Nagy Zöld Fal a Szahara-sivatag déli határvonalán épül, – szárazságtűrő fákból – mintegy 8000 kilométeres területen, a Száhel nevezetű térségben. Az „élő falat” – melynek klímavédelmi célja van – 20 nemzet együttes erővel építi, mely jelképesen is a nemzetek összefogását üzeni a környezetvédelemért, írják a szervezők a greatgreenwall honlapján.

A Nagy Zöld Fal egy ambiciózus terv arra, miként lehet enyhíteni a globális felmelegedés okozta csapásokat, és hogyan lehet megmenti mintegy 232 millió ember élőhelyét.

Az élő fal ötlete először az 1970-es és 1980-as években vetődött fel Afrikában, akkoriban jött létre egy szervezet, akik a kezdetek óta több tízmillió fát ültettek el. A kezdeményezés mögé 11 ország állt be, jelenleg már 20 afrikai ország vesz részt a faültetésben.

A fákból épülő „élő fal” az egész afrikai kontinenset átíveli széltében, az Atlanti-óceántól egészen a Vörös-tengerig.

A kritikus területet, ahol az „élő fal” épül, egykor füves szavanna borította. Az elhúzódó aszályok miatt azonban elsivatagosodott. A térség ma már szinte teljesen száraz és kopár, emiatt komoly élelmiszer- és ivóvízhiány alakult ki, valamint megnőtt a migráció. Az emberek tömegesen kezdték elhagyni a szülőföldjüket. A csökkenő természeti erőforrások miatt pedig konfliktusok robbantak ki a térségben.

A Zöld Fal újra élővé teszi majd a száraz tájat. A fáknak ugyanis hatalmas szerepük van abban, hogy egy földterület ne sivatagosodjon el. A fatelepítés megkezdése óta a föld új életre kelt! A sok zöld fa által nemcsak az élet tér majd vissza a kiszáradt térségbe, hanem több millió ember jut újra élelemhez és tiszta ivóvízhez. A megnövekedett jólét pedig maradásra bírja az embereket.

A fákból létrehozott Nagy Zöld Fal háromszor akkora lesz, mint az ausztráliai Nagy Korallzátony, amely a Földbolygó legnagyobb élő természeti képződménye.

(msn.com)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s