fbpx A lengyel kormány nyilvántartásba akarja venni a terhességeket | CIVILHETES

h i r d e t é s

A lengyel kormány nyilvántartásba akarja venni a terhességeket

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A lengyel kormány nyilvántartásba akarja venni a terhességeket

2021. december 05. - 16:30

 

Miután jóformán teljes mértékben betiltották az abortuszt az országban, januárban még egy nyilvántartást is bevezetnének, mely az elvetélt nőket is jegyezné.

Tüntetõk az abortusz feltételeit szigorító alkotmánybírósági döntés ellen tiltakoznak Krakkóban 2020. október 28-án. A lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek mondta ki az abortuszt a károsodott vagy fogyatékos embriók esetében. A lengyel nõk csak abban az esetben kérhetik terhességük megszakítását, ha nemi erõszak áldozataiként vagy vérfertõzõ viszonyban termékenyültek meg, vagy a terhesség súlyosan veszélyezteti egészségüket. - Forrás: MTI/EPA-PAP/Art Service 2

A tervezett központi nyilvántartással arra köteleznék az orvosokat, hogy minden egyes terhességről, és vetélésről jelentsenek a kormánynak. A tervezett nyilvántartás komoly aggodalmat váltott ki a nőjogi aktivisták között, hiszen az abortusztilalom fényében a kormány arra is használhatja a nyilvántartást, hogy jogi akadályokat gördítsen azon nők elé, akik saját maguk végzik el az abortuszt – írja a Guardian.

A nyilvántartás tervezete komoly tiltakozást váltott ki az online térben, a közösségi médiában pedig már el is kezdett terjedni a “Szeretném udvariasan bejelenteni, hogy nem vagyok terhes” címmel indított kezdeményezés, mely egy radikális módszerrel próbál tiltakozni a tervezet ellen oly módon, hogy a nők használt egészségügyi betétek és tamponok fotóit küldik el e-mailben a lengyel egészségügyi minisztériumnak.

A lengyel kormány természetesen tagadja a vádakat, és azt állítják, a nyilvántartás mindössze azt a célt szolgálná, hogy egy digitalizációs projekt része legyen, melynek keretében a központi terhességi nyilvántartáson felül olyan adatbázisokat is létrehoznának, melyben a különböző betegségek és allergiák is szerepelnek.

Habár a lengyel kormány határozottan állítja, hogy nem céljuk akadályozni az abortuszra váró nőket, mégis, a törvényjavaslattal létrejönne egy “család- és demográfiai intézet”, mely konkrétan nyomon követné a családokat, és “felvilágosítaná” az állampolgárokat a “család társadalmi rendben betöltött létfontosságú szerepéről” és a “kulturális-társadalmi reprodukció” fontosságáról.

A nőjogi aktivisták által leginkább sérelmezett pont pedig az a törvényjavaslatban, hogy az új intézet hozzáférne minden egyes állampolgár személyes adataihoz, és ügyész hatáskörrel rendelkezne a családjogi területen – mindez pedig azt jelenti, hogy az intézet töltené be azt a szerepet, hogy érvényesítse a lengyel kormány által meghozott szigorú abortusztörvényt. (liner.hu)


 

h i r d e t é s