h i r d e t é s

A kormány vert át minket, vagy a kínaiak a kormányt? Sok pénzért gyenge vakcina?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A kormány vert át minket, vagy a kínaiak a kormányt? Sok pénzért gyenge vakcina?

2021. április 12. - 06:22

 

A kínai járványügy feje elismerte: nem olyan hatékonyak a vakcináik, módosításra lehet szükség 

 

A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinái Teleki György háziorvos rendelőjében, a Vas megyei Táplánszentkereszten 2021. április 1-jén. - Fotó: MTI/Filep István

A kínai járványügyi intézet azon gondolkodik, hogy keverné az egyes koronavírus elleni vakcináit és akár variálná az egyes dózisok sorrendjét annak érdekében, hogy hatékonyabbá tegye a vakcinákat – számol be a hírről a Financial Times.

Ez az első eset, hogy kormányzati szerv a nyilvánosság előtt osztja meg aggodalmát a vakcinák hatásosságával kapcsolatban Kínában. A kínai járványügy feje, Gao FU szombaton beszélt arról egy nyilvános fórumon, hogy az intézet már dolgozik azon, miképpen tudná orvosolni az elérhető kínai vakcinák esetében azt a problémát, hogy nem bírnak kellően magas hatékonysággal.

GAO JAVASLATA SZERINT MIXELNI KELLENE A KÜLÖNBÖZŐ VAKCINÁKAT, EMELLETT VÁLTOZTATNI AZ EGYES DÓZISOK SORRENDJÉN ÉS MENNYISÉGÉN, ILLETVE AKÁR A BEADÁSUK KÖZÖTT ELTELT IDŐN IS.

Kínában március közepéig 65 millió adag vakcinát adtak be az állampolgároknak, ugyanakkor más vakcinagyártókkal ellentétben a kínaiak mindeddig nem közöltek nyilvános adatokat a klinikai hármas fázis eredményeiről az egyes vakcináik kapcsán.

Márciusig Kína 40 millió adag vakcinát szállított le külföldi országoknak. Chilében például, ahol részben a kínai Sinovac vakcinával oltanak, ismét felfutott a járvány. Egy ottani tanulmány szerint a vakcina egy dózisa mindössze 3%-nyi hatékonysággal bír, szemben a két dózist követő 56%-os védelemmel.

A kínai vakcinagyártók által ismertetett adatok szerint a Sinopharm vakcina 79%-os védelmet nyújt a vírussal szemben, míg a Sinovac oltás 50,66%-osat, utóbbi a 18-60 év közöttiek körében. (Portfolio)


 

Kommentek

h i r d e t é s