fbpx A héten talán csökkenhet az üzemanyagok ára | CIVILHETES

h i r d e t é s

A héten talán csökkenhet az üzemanyagok ára

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A héten talán csökkenhet az üzemanyagok ára

2021. március 22. - 05:48

 

A világpiaci kőolajáraka múlt héten nagyot zuhantak, miközben a forint ugyan gyengült a dollárral szemben, de csak minimális mértékben.

Megállt az északi-tengeri, Brent típusú olaj árának emelkedése a héten, sőt jelentősen, 5 dollárral még csökkent is a hordónkénti ár. Ez 7 százalékos visszaesést jelent néhány nap alatt, jelenleg a Brent jegyzése 65 dollár körül mozog.

A csökkenés legfőbb oka, hogy a vártnál nagyobb olajkészletekről jött hír, illetve a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) kedvezőtlenül nyilatkozott az olajjal kapcsolatban - emlékeztetnek a holtankoljak.hu elemzői. Az IEA-nál úgy látják, hogy az olajár esetében nem jöhetnek tartósan magasabb árak. Hiszen kellő mennyiségű készlet áll rendelkezésre, a kitermelés pedig könnyedén emelhető. Az energiaügynökség megítélése szerint az olajkereslet csupán 2023-ban érheti el a járvány előtti szinteket. Sajnos a vakcinák beadásával lassabban haladnak Európában, így a kereslet visszarendeződése is későbbre várható. Az ázsiai gazdaságban is van némi megtorpanás, ami tovább segítette a tőzsdén az olaj árának esését. 

A dollár árfolyam változása nem volt ennyire jelentős, mint az olajáré, így ez nem lehet komoly hatással a hazai üzemanyagárak alakulására. Az olaj árának jelentős csökkenése miatt a következő héten a holtankoljak.hu arra számít, hogy a benzin és a gázolaj literenkénti bruttó átlagára akár 4-6 forint is csökkenhet.

Szükség is lenne erre, hiszen - mint az az alábbi grafikonunkon látható - az idén eddig csak felfelé mentek az üzemanyagárak, amelyek következtében a benzin közel 18, míg a gázolaj csaknem 12 százalékkal kerül most többe, mint január első napján. (mfor.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s