h i r d e t é s

A bejelentés: A határátlépésen változtat a kormány

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A bejelentés: A határátlépésen változtat a kormány

2020. július 12. - 11:24

 

A legnagyobb veszély most az, hogy Magyarországra behurcolják a vírust, ezt kell megakadályozni.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

További hazai korlátozó szabályozás nem indokolt, de a határellenőrzész szigorítják. A világ országait Magyarország három csoportba sorolja, vörös, sárga és zöld:

Vörös: ahol a fertőzöttség mértéke súlyos. Jelenleg vörös országok: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, Ukrajna, Moldova, Montenegró, gyakorlatilag az összes ázsiai ország, afrikai országok, dél-amerikai államok, Ausztrália és Óceánia,
Sárga: Kevésbé súlyos. Jelenleg sárga-kategóriájú országok: Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, Norvégia, Oroszország, Nagy-Britannia, Szerbia, Kína, Japán, USA
Zöld: a fertőzöttség mértéke alacsony. Zöld országok: Horvátország,

Az országok listáját tisztifőorvosi döntés határozza meg.

Magyar állampolgárok és a hozzátartozóik zöld jelzésű országból érkezve bárki szabadon beléphet.

Sárga vagy piros országból érkező magyarnál a határon megvizsgálják, ha ez nem igazolja a fertőzés gyanúját, akkor is karanténba kell vonulni, kivéve, ha a meglőző 5 napban 48 óra különbséggel hitelt érdemlően, okirattal negatív tesztet tud igazolni a belépő ember. A kötelező karantén 14 nap, kivéve ha két tesztet 48 órán belül elvégeznek.

Sárga országból való érkezésnél az első negatív teszt után el lehet hagnyi a karantént, ha pirosból, akkor a két negatív eredményt meg kell várni.

Külföldiek esetén ugynaz a szabály a sárga országoknál, mint a magyarokra vonatkozóan, a piros országoknál kötelező a két hét karantén.

Maradnak a tranzitútvonalak.

A kormány folyamatosan felülvizsgálja majd az országok besorolását, ma a jelenlegi adatok alapján döntött az országos tisztifőorvos. A szerdai kormányüléseken a kormány is rendszeresen felülvizsgálja az adatokat, a sárga listán lehetnek változzások.

A jelenlegi szabályozások szerda (2020. július 15.) 0 órától lépnek hatályba.


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s