h i r d e t é s

A 300 ezer magyar álláskereső fele nem kap egy forintot sem

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A 300 ezer magyar álláskereső fele nem kap egy forintot sem

2020. november 27. - 11:40

 

Az előző év azonos időszakához képest jelentősen nőtt az álláskeresők száma októberben, azonban a korábbi hónapokhoz képest csökkenést tapasztalt a foglalkoztatási szolgálat. 

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

A közel 300 álláskereső fele semmilyen pénzbeli ellátást nem kap. - írja a Portfolio

Novemberben a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 296 500 álláskereső szerepelt, ami több mint 57 ezer fős növekedés az előző év azonos időszakához képest, így 2019. novemberhez képest az álláskeresők száma 24%-kal nőtt. Ez az előző év azonos időszakához képest jelentős növekedés, az elmúlt hónaphoz viszonyítva azonban negyedik hónapja csökkenés tapasztalható, írja az NFSZ.

A hónapban 148 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek 52,1 százaléka álláskeresési ellátásban, 47,9%-a pedig szociális jellegű támogatásban részesült. Az álláskeresők fele semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott a tárgyhónapban. Ez azzal függ össze, hogy Magyarországon mindössze 3 hónapig jár az álláskeresési járadék.

Novemberben a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 6,3% volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,5%-os értéket mutatott. A legalacsonyabb értékekkel Győr-Moson-Sopron megye (2%, illetve 1,5%) rendelkezett, de a kedvező munkaerőpiaci mutatókkal rendelkező területek között megemlíthető még Budapest, Pest, Csongrád-Csanád, Vas, Komárom-Esztergom és Fejér megye is.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők számában 21%-os növekedést állapíthatunk meg az egy évvel korábbi létszám viszonylatában. A 80,6 ezer tartós állás nélküli az összes álláskeresőhöz viszonyítva 27,2%-os aránnyal szerepelt 2020 novemberben. A hosszú ideje munkanélküliek számának növekedését mindenképpen fontos lenne elkerülni, mert náluk nagyon nagy az esélye annak, hogy végleg kiesnek a munka világából, elkopik a tudásuk és a tapasztalatuk.

Novemberben a foglalkoztatók 377 személyt érintő csoportos létszámleépítést jelentettek be. Ez alacsonyabb szám, mint az előző hónapokban látott 1000 fő feletti csoportos leépítési adatok voltak. A leépítések elsősorban az acélöntés, szállodai szolgáltatás, a fizikai közérzetet javító szolgáltatás, a gyógyszerkészítmény gyártása, és a papír csomagolóeszköz gyártása ágazatokat érintették főként Budapesten valamint Békés, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-NagykunSzolnok megyében. (Portfolio)


 

Kommentek

h i r d e t é s