h i r d e t é s

45 milliárd forintra duzzadt a kórházak tartozása

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

45 milliárd forintra duzzadt a kórházak tartozása

2021. november 25. - 18:24

A kórházi tartozások az egészségügyi ellátórendszer zavartalan működését veszélyeztetik. 

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Balázs Attila

A magyarországi kórházak lejárt adósságállománya jelenleg mintegy 45 milliárd forint. Tíz hónap alatt úgy nőtt közel negyvenmilliárd forinttal a tartozásállomány, hogy az év nagy részében a fekvőbeteg-intézmények szinte csak Covid-ellátást és halaszthatatlan műtéteket végeztek, írják az ETOSZ, a MediKlaszter és az Orvostechnikai Szövetség közös közleményében.

"A járványhullám közepén kritikus helyzetbe kerültek az egészségügyi intézmények beszállítói. A kórházi tartozások rendezésének további halasztása nemcsak a beszállítókra nézve hátrányos, hanem az egészségügyi ellátórendszer zavartalan működését is veszélyezteti. A Covid-pandémia negyedik hulláma miatt különösen fontos, hogy a cégek azonnal tudjanak reagálni a kórházak gyorsan változó eszközigényére" - írják a közleményben.

Megemlítik azt is, hogy a kórházak fizetőképességének problémája nem új keletű, hanem már évtizedek óta fennáll, de a járvány okozta jelenlegi bizonytalan helyzetben kiemelten fontos lenne, hogy a vállalkozások megkapják a leszállított termékek jogos ellenértékét. A kifizetések elmaradása a kisebb vállalkozásokat csődbe viheti, de már a nagyobb cégeknek is pénzügyi nehézségeket okoz. (444.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s