h i r d e t é s

422 milliárdot variál át a kormány

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

422 milliárdot variál át a kormány

2016. május 27. - 09:46
0 komment

Tavaly is szupergyorsan kész lett költségvetés. Csak nem lett túl jó.

Magyarország 2017. évi költségvetése

Nem telt el az év fele se, máris szinte teljesen át kell szabni a költségvetést, amit tavaly júniusban fogadtak el, a jelek szerint nem eléggé megalapozottan. Most kiderült, hogy hogyan módosítják tovább a módosításokat, írja a Napi.hu.

421,7 milliárd forint, a GDP 1,2 százaléka kerül máshova ez a mértékét tekintve egy pótköltségvetésnek felelne meg, ha ezt a baljóslatú szót nem törölte volna a parlament az államháztartási törvényből.

A hiány ettől nem fog megnőni, mert bevételi és a kiadási terveket is ennyivel növelik meg, és kész is vagyunk. Ha elfogadja a kormánypárt a saját javaslatát, akkor:

  • kap 91 milliárd forint pluszpénzt a Klik, ami talán a legdurvább tervezési hiba mind között. Tekintve, hogy korábban is lehetett tudni, hogy egyszerűen alultervezték a Klik költségeit, most így csak a tavalyi szintre hozzák. Kapnak még 17,7 milliárdot a Klikből kivett szakképző központok is.
  • modern városok programra jut még 50 milliárd.
  • Félretesznek 50 milliárdot csok-kiadásokra, 69,3 milliárdot útépítésre, illetve 11 milliárdot 11 milliárdot a "bevándorlás" valamilyen "kezelésére".
  • Szociális kiadásokra egy fillér pluszpénzt se tettek
  • Kiemelt sportegyesületek támogatására viszont igen, 3,4 milliárdot, egymilliárdot kap a kézilabdaszövetség, és Győrben 6,1 milliárdért még sportcsarnokokat fognak építeni.
  • A bírók és az ügyészek kapnak 5 százalékos fizetésemelést.
  • 9,1 milliárd lesz az államosítandó Budapest környéki közlekedés átvételére, 16 milliárd egyéb Pest megyei dolgokra, amiket hivatalosan fejlesztéseknek szoktunk hívni.
  • Vagy 1,8 milliárd forint lesz arra, hogy Németországban ünnepeljük az 1956-os emlékévet.

index.hu


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky