h i r d e t é s

2017-től 60 egyetemi szak szűnik majd meg

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

2017-től 60 egyetemi szak szűnik majd meg

2015. szeptember 25. - 07:34
0 komment

A júniusban kihirdetett rendelet – mely a felsőoktatás átalakításának gyakorlatáról szólt, nevesen arról, hogy nagyságrendileg 60 szakot fognak bezárni országszerte – 2017-ben lép majd életbe. Addig nyugodtan úgy csinálhatunk, mintha mi sem történt volna.

Az Oktatási Hivatal legfrissebb tájékoztatása szerint a következő évi, tehát a 2016-os felvételi rendszer még a megszokott formában zajlik majd, a nevezett szakokat ugyanúgy el lehet majd érni, mint eddig, illetve az újak még nem képezik részét a listának, ellenben 2017-től alaposan megváltozik majd minden.

Mivel indokolják egyes szakok megszüntetését?

Természetesen azzal, hogy nincs szükség a jelenlegi formában ennyi egyetemi képzési specializációra. Sok szakot összevonnak majd, aminek következménye nem kevés esetben majd az lesz, hogy bizonyos szakok különlegességei mind az oktatás, mind az anyag tárgyalásának tekintetében eltűnnek majd.
Hogyan kreáljunk kemény tömegképzést? Hát így.

Néhány 2017-ben megszűnő szakról

Nem lesz például olyan bölcsészettudományi szak, ahol magas szinten lehetne foglalkozni andragógiával. Lesz azonban helyette közösségszervezés, amiről nem tudjuk, hogy micsoda.

Ugyanerre a sorsra jut majd a kulturális antropológia és a társadalmi tanulmányok is. De a politológiát is felváltja a politikatudomány, s nincs olyan ember a világon jelen pillanatban, aki meg tudná mondani, mi lesz a különbség.

Aki had- és biztonságtechnikát akar tanulni, annak nem kell kétségbeesnie, azonban csak biztonságtechnikai mérnöki képzésen vehet majd részt.

Az agrártudományban számtalan képzés megszűnik majd a jelenlegi formájában, s közülük néhányból az osztatlan változat lesz elérhető.

Arra nehéz megtalálni a választ, hogy eges szakok elnevezését miért változtatják meg 2017-től, de bízzunk benne jó állampolgárhoz méltó módon, hogy biztosan okkal teszik...

Nem baj. A felsőoktatási kalauz majd elvarázsol bennünket abba az irányba, amely nekünk lett kikövezve, személyre szabottan, habitusunknak megfelelően, lehetőségeinkhez mérten.
Ha valaki nem ért egyet valamivel, indítványozzon Nemzeti Konzultációt az ügyben!

 

(Címlap: Fotó: Wikipedia)