h i r d e t é s

2017-ben összesen 17,5 milliárd forintot bukhattak az ingatlaneladók

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

2017-ben összesen 17,5 milliárd forintot bukhattak az ingatlaneladók

2018. október 02. - 19:23

Magyarországon sokszor járhattak rosszul a több ingatlanost megbízó tájékozatlan magánszemélyek.

Mivel Magyarországon az független ingatlanközvetítő irodák többsége abban érdekelt, hogy minél hamarabb eladják a lakásokat, házakat, vagy telkeket, az eladók sokszor rosszul járnak és ár alatt értékesítik az ingatlant: a számítások szerint átlagosan 2,5 százalékkal kapnak kevesebbet, ami a 2017-ben közvetítők által eladott 55-60 ezer ingatlannal és 13,6 millió forintos átlagárral számolva mintegy 17,5 milliárd forint.

Kövesdi Marcell, a Házbank.hu tulajdonosa és ügyvezető igazgatója szerint különösen sokat veszíthetnek azok az eladók, akik több közvetítővel is szerződnek és általános megbízást kötnek. A tapasztalatok szerint garantálja az eladó veszteségét, ha több ingatlanközvetítőt bíz meg és főként az, ha ezek közül egy-kettő nagyon kapacitálja a tulajdonost, hogy adja el az ingatlanát, mert

jobb árat úgysem kap érte

- mondta. 

Az elmaradt bevétel pedig torzítóan hat az egész piacra is. A szakember a megoldást abban látja, ha az eladó csak egy ingatlanközvetítőt bíz meg, mert ő abban lesz érdekelt, hogy minél jobb árat érjen el. Hozzátette:

a tapasztalatok azt mutatják, hogy az egyedi megbízás hasznos, nem szabad félni tőle, hanem érdemes bízni az ingatlanos szakértelmében.

  Hozzátette, Magyarországon 2017-ben 150 ezer ingatlant értékesítettek, amelynek a 35-40 százalékát közvetítőkön keresztül adták el. 

A Házbank.hu tulajdonos-ügyvezetője szerint alapvető probléma, hogy a független ingatlanirodák egy része csak a jutalék megszerzését tartja szem előtt eladáskor, és ezért nem a legjobb, a legtöbb pénzt adó vevőt kutatják fel a piacon. A gyors eladásnak pedig nincs semmiféle hozzáadott értéke, miközben jelentős veszteséget okoz az eladónak és a piacnak is – vélekedett. Az általános szerződésnél az ingatlanos minden vevőnek el akarja adni az ingatlant, félve attól, hogy más jobb ajánlatot hoz más vevőtől. Kizárólagos megbízásnál nagyobb a felelősség az ingatlanközvetítőn és nincs eladási kényszer.
 
Példaként elmondta, ha az eladó nincs tisztában a piaccal, és egy 19 millió forint reálértékű ingatlant a közvetítő csak 17 millióra értékel, máris 2 milliós vesztesége lesz az eladónak és még a jutalékot is ki kell fizetnie. Fontos, hogy olyan szakemberrel szerződjön az ügyfél, aki megfelelő adatokra épített elemzés alapján határozza meg az árat, ami óriási segítség és milliókat hozhat az eladó konyhájára.

Aláhúzta, már az is előnyös lehet az eladónak, ha csak egy ingatlanközvetítőt bíz meg és nem általános szerződést köt, mert így az irodáknak is érdeke lesz, hogy a legjobb árat adó vevőt kutassa fel a piacon. Kifejtette, a hosszú távú, jó megoldás az lenne, ha a nagy ingatlan-hálózatok és ingatlanirodák közösen kidolgoznának egy szerződéses és IT keretrendszert, amit alkalmaznának, és ezzel garantálnák, hogy a piacon reális áron keljenek el az ingatlanok.