h i r d e t é s

2016-os Balatoni Horgászrend: eljött a hatalmas pontyok ideje

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

2016-os Balatoni Horgászrend: eljött a hatalmas pontyok ideje

2015. december 08. - 10:58
0 komment

A kapitális pontyokat januártól vissza kell engedni a vízbe és ilyen süllőből is csak egy tartható meg – ezt is tartalmazza a 2016-os Balatoni Horgászrend, melynek változásairól a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a honlapján adott tájékoztatást.

Illusztráció - Fotó: fishingandhuntingtv.com

E szerint öt új ponttal bővül és hat pontban módosul a horgászrend, melyet az októberi tihanyi horgászkonferencián elhangzott észrevételek figyelembe vételével állítottak össze. Egyebek között felső méretkorlátozást vezetnek be a pontyra, méret- és mennyiségi korlátozást a sügérre, valamint a süllőfogást is szigorítják - értesült a sonline.hu.

A lap szerint januártól a nyolcvan centiméternél nagyobb pontyot tilos megtartani, a horgász köteles (maximum egy fotózást követően) haladéktalanul és kíméletesen visszaengedni a Balatonba. A zrt. szerint ezzel a nemzetközi trendet kívánják követni. Komoly nemzetközi hírértéke van a nagyponty-horgászok körében annak, hogy egy vízen kötelező jelleggel vissza kell ereszteni a kapitális pontyokat. A nyolcvan centis hossz – áll a horgászrend-módosítás indoklásában – igen nagy, formától függően tizenöt kiló körüli. 

Ezzel az igazán szép halakat védik, ilyen kapitális pontyot tudatosan, jó eséllyel csak modern (bojlis) módszerrel lehet remélni. Ezt a módszert azonban nemcsak becsületes horgászok űzik, hanem sokan olyanok is, akik élve vagy élettelenül, de el akarja adni ezeket a példányokat.

Az új horgászrend értelmében hetven centinél nagyobb süllőből naponta egy darab tartható meg. Ezzel is elsősorban a horgászturizmus érdekeit szolgálná a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Másrészt a balatoni süllőállomány egészét tekintve a kapitális egyedek száma alacsony. Egy hetven centis süllő egyébként öt kiló körüli. Ez a szigorítás a horgászok javaslatára került a horgászrendbe; többen kérték: ne csak a pontyra vonatkozzon a felső méretkorlátozás.

A sügér legkisebb kifogható mérete tizenöt centi lesz, melyből naponta összesen két kiló tartható meg. Továbbá a Balatonon és vízrendszerén fogott menyhalat tilos megtartani. Idén kezdte ugyanis a társaság a Balatonban őshonos, ám a hatvanas években kipusztult menyhal visszatelepítését. Ezt folytatni tervezik, és remélik, hogy néhány év múlva e pontot eltörölhetik a horgászrendből.

 

sonline.hu