fbpx 17 évet kapott a volt miniszterelnök Dél-Koreában | CIVILHETES

h i r d e t é s

17 évet kapott a volt miniszterelnök Dél-Koreában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

17 évet kapott a volt miniszterelnök Dél-Koreában

2020. október 29. - 12:12

 

Lee Myung-bak súlyos börtönbüntetést kapott vesztegetés és sikkasztás miatt. A 17 éves börtönbüntetést az ország Legfelsőbb Bírósága mondta ki.

Lee Myung-bak, Dél-Korea volt miniszterelnöke - Forrás: The New York Times

CNA szerint a Legfelsőbb Bíróság 17 évet adott a volt miniszterelnöknek, akit bűnösnek találtak az ellene felhozott sikkasztási és vesztegetési vádakban. Lee Myung-bak még 2008 és 2013 között töltötte be az elnöki szerepet.

A volt politikus óvadék ellenében várt a döntésre, és annak ismertetésekor nem állít bíróság elé. A döntés ellen nem lehet fellebbezni, és miután a férfi már 78 éves, valószínűleg a börtönben fog meghalni, ha csak nem kap elnöki kegyelmet.

Dél-Koreában négy korábbi elnök is rács mögött van, vagy már letöltötte a büntetését. Az utódok általában vizsgálatokat indítanak, melyeknek a végén bűncselekményekről hull le a lepel. Lee Myung-bakot először 2018 végén ítélték el sikkasztás és vesztegetés miatt. Nem sokkal aztán börtönbe került.

A Fellebbviteli Bíróság később 17 évre emelte a büntetés mértékét, de óvadékot biztosított számára, ameddig el nem bírálják az újabb fellebbezését a Legfelsőbb Bíróságon. Csütörtökön hagyták helyben az ítéletet a 22 millió dolláros (25.2 milliárd won) sikkasztás és a 9.4 milliárd won kenőpénz elfogadása miatt. Emellett 13 milliárd won megfizetésére kötelezték, valamint elkobozták az 5.7 milliárdos vagyonát.

Lee konzervatív utódja, Park Geun-hye vesztegetés és hatalommal való visszaélés miatt jelenleg a 20 éves büntetését tölti a börtönben, miután 2017-ben óriási utcai tüntetéseket kiváltó korrupciós botrány következményeként eltávolították a helyéről. Egy másik volt vezető, a liberális Roh Moo-hyun saját magával végzett, miután a családját érintő korrupciós ügyben kihallgatták. Erre még Lee elnöki ideje alatt került sor. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s