fbpx 13 kilométernél is magasabbra lőtte a hamut a Pinatubo vulkán | CIVILHETES

h i r d e t é s

13 kilométernél is magasabbra lőtte a hamut a Pinatubo vulkán

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

13 kilométernél is magasabbra lőtte a hamut a Pinatubo vulkán

2021. december 05. - 17:27

 

Egy vulkán minden esetben veszélyes, mivel sajnos egyelőre nem értjük egészen a működési mechanizmusait, nem tudunk lemenni, és alaposan tanulmányozni, hogy pontosan mi is történik egy aktív tűzhányó belsejében.- írja a köpönyeg.hu

Forrás: nst.com.my - illustration

Ennek megfelelően azok a települések, melyek egy aktív vulkán környezetében találhatóak, különös figyelmet kell fordítsanak a hegyre. Nem lepi meg őket sem a földrengés, sem a gázok távozása, ezekre állandóan fel vannak készülve. 


Forrás: Wikimedia Commons - Lance Vanlewen

A Pinatubo vulkán esetében is pontosan ez a helyzet. A Fülöp-szigetek egy legveszélyesebb hegye ugyanis nagyon sokszor kiszámíthatatlanul működik, és veszélyes meglepetésekkel készül a helyieknek.

November 30-án egy freatikus, vagy gőzmozdony kitörésnek lehettek tanúi a helyiek. Ilyen esetekben a magma nem lép közvetlen kapcsolatba a vízzel, mely a kráterben van, de a hője túlnyomásos vízgőz robbanást idéz elő. Ezt az eseményt ráadásul előre nem is lehetett látni.


Forrás: cnnphilippines.com

A VAAC szakemberei – a vulkáni hamu figyelésével foglalkozó hivatalos szervezet – a műhold-felvételeken lettek figyelmesek a vulkán kitörésére, mely nem kevesebb, mint 13,4 km-es magasságú hamuoszlopot hozott létre. Szerencsére az eseményben nem sérült meg senki, de újra elővigyázatosságra szólították fel a helyi önkormányzatokat.


 

h i r d e t é s