fbpx Válság idején is belefér az adriai luxusnyaralás? | CIVILHETES

h i r d e t é s

Válság idején is belefér az adriai luxusnyaralás?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Válság idején is belefér az adriai luxusnyaralás?

2020. augusztus 20. - 07:16

 

Kemény kérdésekkel sorozták meg Szijjártót Megtévesztő Facebook-posztjairól, az adriai nyaralás költségeiről kérdezte a külügyminisztert és Orbán Viktort az MSZP politikusa.

A kép illusztráció! - Forrás: Szijjártó Péter Facebook oldala és Átlátszó / Németh Dániel

Valóságos kérdéscunamival kell megbirkóznia a külügyi tárcának és más minisztériumoknak is Szijjártó Péter titkos adriai kiruccanása miatt; a szocialista Bangóné Borbély Ildikó ugyanis kedden minden kormányzati szervnek levelet küldött, amiben Szijjártó útjáról, annak nemzetbiztonsági kockázatairól és erkölcsi megítéléséről kérdezi a címzetteket.

Szijjártó Péter titokban az Adrián nyaralt családjával, méghozzá a 4. leggazdagabb magyar, az építési nagyvállalkozó Szíjj László többmilliárdos luxusjachtján, a Lady Mrd-on – Szíjj cégei nem mellesleg sorozatban nyerik meg a nagy összegű, állami közbeszerzési pályázatokat; az építési vállalkozó a külügyminiszter nyaralásáról valamiért nem akart beszélni.

További csavar az amúgy is kínos ügyben, hogy a munkatársai szerint a jachton keményen dolgozó miniszter folyamatosan olyan Facebook-posztokat osztott meg, amin irodai munkavégzés, telefonálás közben látható, és nem egy VIP-nyaralás díszletei között.


Képek: Szijjártó Péter Facebook oldala és Átlátszó / Németh Dániel

Bangóné többek között arról faggatta Szijjártót, hogy

 • tervezi-e koronavírus-teszt elvégzését, ha visszatér Magyarországra, és ez a juttatásának részét jelenti?
 • Hogyan talált rá pont erre a hajóra? Mi alapján választotta pont ezt a hajót nyaralása helyszínéül?
 • Mennyit fizetett, milyen ellenszolgáltatást nyújtott a hajó tulajdonosa számára az utazásért cserébe? Amennyiben a hajón való utazás ajándék volt, ez hogyan egyeztethető össze miniszteri hivatásával? Ezért is lényeges, mert a Népszava értesülései szerint napi tízmillió forintba kerülhet annak a jachtnak a bérlése, amin a miniszter családjával nyaralt, Szijjártó fizetése viszont „alig” havi 1,9 millió forint.
 • Hogyan fér össze miniszteri hivatásával, hogy Szijjártó egy többszintű válsághelyzet közepén is az Adriai-tengeren nyaralgat – és hogyan passzol Orbán Viktor idei ajánlatához, miszerint „több Balaton, kevesebb Adria?”
 • Mi volt az oka annak, hogy a miniszter Facebook-oldalára olyan képeket töltött fel, amelyek tanúsága szerint az irodájában dolgozott, miközben a valóság az, hogy egy luxusjachton tartózkodott?
 • Milyen technikai feltételekkel biztosítják, hogy Szijjártó egy luxusjacht fedélzetén is a megfelelő titoktartási és biztonsági protokollok mellett tudja az ország külpolitikája szempontjából fontos ügyeket intézni?
 • Nemzetbiztonsági szempontból mennyire helytálló, hogy – miután az Átlátszó munkatársait észrevették – kikapcsolták a hajón a nyomkövető rendszert?

Bangóné ugyanakkor némi munkát adott Orbán Viktor stábjának is, hiszen a miniszterelnököt arról kérdezte, hogy 

 • tudott-e Szijjártó útjáról, és engedélyezte-e neki az adriai kiruccanást a jacht fedélzetén?
 • Számára elfogadható-e az, hogy Szijjártó a válság idején luxusnyaraláson vesz részt?
 • Nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, hogy az ország külügyi kapcsolatait egy magánúton intézik?
 • Nem lát összeférhetetlenséget abban, hogy egy minisztere a közszerzéseken valósággal arató nagyvállalkozó jachtján pihen és dolgozik?

Hasonló kérdéseket kaptak az Orbán-kabinet tárcával rendelkező és tárca nélküli miniszterei is. A kérdések válaszadási határideje szeptember 3-a, így a kormánynak bőven lesz ideje arra, hogy valamilyen választ ötöljön ki, és a megszokott vádaskodással, mellébeszéléssel vagy akár érdemi módon is feleljen Bangóné kérdéseire. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s

Kommentek