fbpx Szűk körben átadták Esztergom új autóbuszpályaudvarát | CIVILHETES

h i r d e t é s

Szűk körben átadták Esztergom új autóbuszpályaudvarát

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Szűk körben átadták Esztergom új autóbuszpályaudvarát

2020. augusztus 18. - 13:52

 

Esztergom vasútállomása mellett átadták a város új buszpályaudvarát kedden. A 240 járatot kiszolgáló létesítménnyel intermodális közlekedési csomópont jött létre, amelyet augusztus 20-ától vehetnek igénybe az utasok.

4 év és 4,1 milliárd forint

Völner Pál (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy a Budapest-Esztergom vonal villamosítása és a hozzá kapcsolódó beruházások 21. századi közlekedést teremtenek a térségben. Dorogon is intermodális csomópont épül és számos állomást tettek kényelmesebbé, biztonságosabbá.

Völner Pál beszéde:

Hernádi Ádám (Fidesz-KDNP), Esztergom polgármestere kiemelte, hogy a közösségi közlekedés fejlesztésének következő lépésében a város új, zéró káros anyag kibocsátású járművek beszerzésére pályázik a Zöld Busz Program keretében, erről a napokban írtak alá  megállapodást az Innovációs és Technológiai Minisztériummal.

Hernádi Ádám beszéde:

Kerékgyártó József, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója rámutatott, a komplex fejlesztések nagy vonzerőt jelentenek. A Budapest-Esztergom vonalon hat év alatt hétszeresére nőtt a forgalom, az utasok létszáma évente meghaladja az ötmilliót.
A vezérigazgató bejelentette, augusztus 24-étől folytatódik a Stadler KISS emeletes motorvonatok próbaüzeme, először Vác felé, majd szeptembertől Szolnok irányába.
Az elővárosi forgalomban 2022 végére csak modern szerelvények közlekednek majd, ehhez a Flirt járművek mellé további negyven emeletes motorvonat érkezik - mondta Kerékgyártó József.

Kerékgyártó József beszéde:

Ungvári Csaba beszéde:

Kikina Artúr, a NIF Zrt. vasútfejlesztési igazgatója elmondta, hogy a nettó 4,1 milliárd forintból elvégzett fejlesztés része a Rákosrendező-Esztergom vasútvonal korszerűsítésének.

Kikina Artúr beszéde:

4 évig épült a "csoda"

A Rákosrendező-Esztergom közötti 2. számú vasútvonal villamosítási és kapcsolódó építési munkálatai 2016 nyarán kezdődtek. A beruházással 51 kilométeren villamosították a vasútvonalat. A projekt teljes költsége eléri a 120 milliárd forintot.
Esztergomban 50 évig egy családi házakkal és vendéglátóhelyekkel szegélyezett utca kiöblösödésében volt a buszpályaudvar. A forgalom, a járművek indítása és téli melegítése légszennyezéssel és zajjal járt, hosszú ideje zavarta az ott élőket.


Az átadó ünnepségen Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a kormány képviseletében, Hernádi Ádám Esztergom polgármestere, Kerékgyártó József MÁV vezérigazgató, Ungvári Csaba VOLÁNBUSZ Zrt. igazgatósági elnök és Kikina Artúr NIF Zrt. vasútfejlesztési igazgató mondtak beszédet. Mind az öten kivétel nélkül hangsúlyozták, hogy az átadásra kerülő "objektum" a 21. századi igényeknek maximálisan megfelel és ennek szellemében tervezték.
A rendezvény áramellátást aggregátorokkal biztosították...

A hivatalos rész után kezdetét vette a catering, a sátrak alatt fogyasztó nagyságokra az új buszpályaudvar minden megközelíthető útvonalán biztonsági őrök vigyáztak. A partisátrakkal szemben pedig a valóságot is lencsevégre kaptam:


 

Kommentek

h i r d e t é s