h i r d e t é s

Súlyosabb botrány lehet az erzsébetvárosi bitcoin-bányászatból

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Súlyosabb botrány lehet az erzsébetvárosi bitcoin-bányászatból

2020. október 20. - 07:07

Múlt hét pénteken a rendőrség házkutatást tartott Borka-Szász Tamás, erzsébetvárosi DK-elnök és önkormányzati képviselő irodájában, aminek következtében váratlanul gyorsan lemondott valamennyi tisztségéről.

A kép illusztráció! - Forrás: MIT Technology Review

Mint kiderült, a DK-s politikus önkormányzati áramforrásról végzett bitcoin-bányászatot hivatali irodájában. Elsőre sokak számára homályos lehet a történet: pontosan mit is csinált Borka-Szász, ami miatt kettétört politikai karrierje, miért volt összeegyeztethetetlen hivatali munkájával, és mindez miért kínos Niedermüller Péter, DK-s polgármesternek. Virágh Előd, VII. kerületi Fidesz-alelnök lépésről lépésre ment végig ezeken a kérdéseken, rávilágítva arra, hogy egy rendkívül súlyos botrányról van szó.  

Mi az a bitcoin-bányászat?

Egy bitcoin-bányászgépet alapvetően úgy kell elképzelni, mint egy klasszikus nagyméretű, masszív asztali számítógépet. Azzal a különbséggel, hogy azt nem általános felhasználásra, szövegszerkesztésre, internetes böngészésre, youtube-ozásra, vagy lövöldözős játékokra találták ki. Ehelyett Majd kitérve a szerkezetére, azt írta: mindehhez olyan és annyi extra alkatrészt kell beépíteni a számítógépbe, mintha egy autóba két-három motort akarnánk beszerelni. "Ehhez nyilván az autó karosszériáját is hozzá kellene igazítani, mindjárt háromszor akkora lenne az autónk, és háromszor vagy sokszor annyit is fogyasztana, meg mindenkinek háromszor esne le az álla, ha egy ilyen hárommotoros autót látna" - szemléltette, mekkora teljesítményre képes a bitcoin-bányászgép. Éppen emiatt a klasszikus számítógépváz helyett általában egy nagyobb fém, vagy fa keretbe szokták beleállítani a szerkezeteket. "Ez ilyen formában nem túl esztétikus, de legalább jó hangos, és értelemszerűen ömlik belőlük a meleg" - tette hozzá. 

Az alábbi videóban (5:18-tól hallható, hogy milyen zajos egy ilyen "bányagép", azaz "mining rig".

Egy ilyen gép tervezése, összeállítása nagyságrendileg kétszázezer és hétszázezer forint közé tehető. Csakhogy ez nem csupán kiadást jelent, hanem komoly befektetést is: átlagosan egy év alatt térül meg a gép ára. Azt is fontos kiemelni, hogy a gép működtetése sokkal többe kerül, mint a megvásárlása, nagyjából havi 100 ezer forintos kiadást jelent. "A bitcoin-bányászgépnek éjjel-nappal mennie kell, mert a hosszú és bonyolult számítások végére érni időigényes feladat. Egy ilyen gép áramfogyasztása a budapesti – 37,5 forintos kilowattóránkénti áramár mellett – nagyjából 100 ezer forintos havi villanyszámlát jelent" - magyarázta el a kormánypárti politikus, milyen költségvonzatai vannak a drabális gép működtetésének. 


Bitcoin-gép Borka-Szász Tamás, volt DK-s politikus hivatali irodájában. Niedermüller Péter polgármester azt állítja, nem tudott párttársa virtuális bányászkodásáról. - Forrás: Origo.hu

Neidermüller Péter a Facebookon azt írta, hogy nem tudott párttársa virtuális bányászatáról, azonban ezt a fideszes Virágh Előd nem hiszi el. A kormánypárti képviselő szerint kizárt, hogy a hivatal dolgozói előtt ismeretlen lett volna Borka-Szász virtuális bányászkodása. Ugyanis ezek a gépek - ahogy korábban szó volt róla - rendkívül hangosan működnek, olyannyira, hogy a legvastagabb falakon is áthallatszanak.

Ráadásul Borka-Szász Tamás, volt DK-s politikus önkormányzati irodájából folytatta tevékenységét, így annak költségeit értelemszerűen az erzsébetvárosiak fedezték, egyszerűbben fogalmazva, közpénzből ment a "halászás". Hogy mennyi az annyi? Virágh erre is adott egy magyarázatot. Mivel mai árfolyamon számítva 11.400 dollár (3,5 millió forint) körül mozog egy bitcoin, és ha Niedermüller helyettese legalább egy bitcoint kibányászott hivatali ideje alatt, akkor akár egy új autó árát is kifizethette magának, miközben a kerületet alső hangon 1,2 millió forinttal húzta le.

A Fidesz szerint az is kérdés, mire használta fel a DK egykori országos alelnöke a kriptovalutát? (origo.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!