h i r d e t é s

Rosszul mérték a lázat, de tovább engedték az utasokat a debreceni repülőtéren

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Rosszul mérték a lázat, de tovább engedték az utasokat a debreceni repülőtéren

2020. február 26. - 14:37

 

A Portfolio információi szerint irreális értékeket mutattak azok a hőmérők, amelyekkel a Debreceni Nemzetközi Reptéren a Milánóból érkező utasok testhőmérsékletét mérték.

Olaszországból hazatért utasok testhőmérsékletét mérik a milánói járat érkezése után a debreceni repülőtéren 2020. február 25-én. A nemzetközi repülőtereken az új típusú koronavírus olaszországi terjedése miatt ellenőrzik az utasok testhőmérsékletét. - Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Portfolio tudomására jutott, hogy egy hétfőn éjszaka Milánóból Debrecenbe érkező repülőgépen a kötelező ellenőrzésnél a hőmérők 32-33 fokos testhőmérsékletet mutattak ki.

Helyszíni forrásuk szerint az utasokat ennek ellenére minden további nélkül átengedték, a tévesztést több kép (a Bloomberg és az MTI fotói) is igazolja. Mint ismert, az ellenőrzéseket azt követően vezették be, hogy kiderült, Észak-Olaszországban megjelent a koronavírus.

Az infravörös hőmérőt elég a homlok vagy a halánték közelébe tartani, és a műszer három másodpercen belül képes kimutatni a testhőmérsékletet a Webbeteg szerint. A normál testhőmérsékletnek - az egészségügyi szakportál szerint - homlokon történő mérés esetén 35,4-37,4 foknak kellene lennie. A Portfolio szerint nem is az történt, hogy a lázmérő az első pillanatban 32 fokot mutatott, majd folyamatosan emelkedett az érték, hanem maradtak ezek a 32-33 fokos értékek több utasnál is.

A Portfolio forrását megkereste a forgalmazó, aki szerint a mérések hibásan zajlottak. Iparági szakértők kérdésükre elárulták, hogy nem megfelelő használat esetén (például mert túl nagy távolságról mérik a lázat) előfordulhat, hogy az eszköz alacsonyabb testhőmérsékletet mutat ki. Egy másik szakértő szerint a mutatott szám teljesen irreális, így vagy a mérést végzők hibáztak, vagy a készülékekkel lehet gond.

A Debrecen International Airport holnapra ígért tájékoztatást. (atv.hu)


 

h i r d e t é s